O nas

Jesteśmy grupą smakoszy i pasjonatów gotowania z Warszawy. Spotykamy się w każdy poniedziałek miesiąca, aby wspólnie poznawać warszawskie restauracje. Od czasu do czasu organizujemy także prywatne, kulinarne spotkania tematyczne, podczas których wspólnie degustujemy przyrządzone samodzielnie dania. Zapraszamy także do naszej grupy dyskusyjnej na Facebook’u (link).

Warszawscy Oliwkowicze to:

Andyk – jeden z założycieli grupy, jest w niej od pierwszego spotkania, które odbyło się 01.03.2004. Jego specjalnościami są: tradycyjna kuchnia polska, ciasta oraz kuchnia azjatycka. Niezapomniane dania przyrządzone przez niego to domowy smalec ze śliwkami suszonymi, sernik, tarta z porami, danie z kurczaka na sposób chiński z kapustą, śliwkami i orzeszkami ziemnymi.

Pikle warzywne Andyka

Pikle warzywne Andyka

Black Mamba – mistrzyni sałatek i przekąsek. Bardzo kreatywna w kuchni, lubi eksperymenty, nie boi się niebanalnych połączeń. Gotując, podtrzymuje tradycje rodzinne – pasję kulinarną odziedziczyła po swojej babci, profesjonalistce w dziedzinie gastronomii. Stawia na najwyższą jakość składników, z których przyrządza wyszukane dania. Niezapomniane kreacje kulinarne Mamby to: sałatka z botwinki z truskawkami i sosem czekoladowym, sałatka z pieczonej pietruszki, morele zapiekane w salami, sałatki ze śledzi w różnych wersjach. Bardzo pracowita – sama suszy pomidory i marynuje grzyby własnoręcznie zbierane w lesie a później rozdaje je znajomym jako prezenty. Jest też bardzo gościnna i towarzyska – kilkakrotnie przyjmowała grupę na swoim malowniczym tarasie, który jest wymarzonym miejscem do organizowania letnich imprez kulinarnych.

Obraz 326

Hania-Kasia – w grupie od 07.06.2004. Jej specjalności to dania kuchni śródziemnomorskiej na bazie warzyw, sałatki i przekąski. Jej mottem jest: „gotowanie to sztuka”. Lubi eksperymenty kulinarne, wciąż poszukuje nowych smaków. Przez grupę nazywana jest „Szefową”, gdyż jest najbardziej aktywna w organizowaniu spotkań grupy, pisze z nich sprawozdania, robi zdjęcia oraz administruje stroną grupy. Jej popisowe dania to: kurczak po senegalsku w sosie z orzeszków ziemnych z okrą i batatami, krewetki z grilla w marynacie imbirowej a także w białym winie z patelni, pita ze szpinakiem, różne sałatki, np. brokułowa, z kurkami, z bobem, wielkanocna sałatka z rukolą i łososiem, mus z tuńczyka.

DSC06182-1

Jacinto – w grupie od 03.10.2005. Bardzo kreatywny w kuchni, wielokrotnie zaskakiwał grupę niebanalnymi daniami. Ma za sobą epizod pracy w lokalach gastronomicznych w Danii, gdzie przez pewien czas mieszkał. Jacinto pracował u Francisa Cardenau – jednego
z najbardziej znanych kucharzy w Danii, w restauracji Umami, która jest w pierwszej dwudziestce restauracji w Kopenhadze, gdzie jest ich
kilkaset. Francis jest pierwszym kucharzem w historii Danii, który
dostał za swoją kuchnię 2 gwiazdki Michelina. Potem tylko
jedna restauracja, Noma, otrzymała 2 gwiazdki.
Motto Jacinto to: „tak wiele przepisów, tak mało dni do ich wypróbowania…”. Jego niezapomniane kreacje kulinarne to żeberka z grilla, letnia sałatka z ryby, duński deser z ryżu dodatkiem cynamonu, przekąska z plastrów ziemniaków smażonych w głębokim oleju, wydrążonych i nadziewanych kozim serem, podanych z kawiorem z dodatkiem wasabi, deser z jabłek lub ananasa z dodatkiem brandy i ostrych przypraw. Dzięki Jacinto grupa miała możliwość zdegustowania wielu gatunków wyśmienitych piw duńskich a także szwedzkich śledzi kiszonych, co było niezapomnianym przeżyciem.

Obraz 129

Zdjęcia od Jacinto 1-1

Zdjęcie od Jacinto 2-1

Kris Kiss – specjalizuje się w nalewkach domowego wyrobu. Najlepsza z nich to pigwówka.

Krys Dobrodziej – w grupie od 04.10.2005. Specjalista od nalewek. Wraz z Oliwkowiczami uczy się gotować i coraz lepiej mu to wychodzi. Ma już kilka swoich specjalności, jak. np. placki z kwiatem czarnego bzu, deser ajerkoniakowy, krupnik, suszony schab w pieprzu, kutia, sangria. Rozpropagował w grupie yerba mate. Bardzo gościnny i towarzyski – wielokrotnie gościł grupę u siebie na tematycznych spotkaniach kulinarnych.

Obraz 310

Obraz 270

Krystyna – w grupie od 13.01.2011.

Lucy – w grupie od 06.12.2004. Jej mottem jest: „menu może być uwodzeniem, modlitwą, wezwaniem, cichym zaklęciem, kiedy pochodnie przygasają, a las wydaje się coraz wyższy, wilki wyją głośniej i ogień przygotowuje się do aktu poddania wobec nadciągającej nocy.” (J. Lanchester, Z dziennika Tarkwiniusza Winot). Lubi eksperymenty kulinarne typu fusion – najbardziej udany z nich to zapiekany pstrąg z orzechami i suszonymi owocami w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem curry. Niezapomnianą kreacją kulinarną w wykonaniu Lucy były też truskawki w czekoladzie oraz ryba po grecku, przyrządzona nieco inaczej.

Obraz 347

Małgosia – w grupie od 14.01.2010. Jest często gospodynią naszych spotkań domowych. Dania Małgosi, które utkwiły nam najbardziej w pamięci to: capponata, polewka piwna i korma z jagnięciną.

Pinia – niekwestionowana królowa nalewek. Ma dużo swoich specjalności kulinarnych, jak np. sernik, żeberka w sosie hoisin, królik po prowansalsku, pieczony indyk z jabłkami, karp po odesku, tiramisu. Rozpropagowała w grupie marchewkę po koreańsku.

Obraz 219

Sabi – w grupie od 13.03.2010.

Szyman – jeden z założycieli grupy, jest w niej od pierwszego spotkania, czyli od 01.03.2004. Gotowaniem zajmuje się profesjonalnie. Był szefem kuchni restauracji „Kuchnie świata”, a także japońskiej restauracji Ginza, w warszawskim hotelu Hilton. Obecnie prowadzi kursy sushi w ramach Sushi Akademii. Jego specjalności to oczywiście sushi, dania kuchni japońskiej, tajskiej, śródziemnomorskiej, myśliwskiej, wędliny domowego wyrobu, nalewki. Każde jego danie to kreacja i wiele z nich utkwiło w pamięci grupy – przede wszystkim pieczony dzik przygotowany na imprezę urodzinową Krysa, sushi, dania kuchni tajskiej, m. in. „PLA RAD PRIK” – panga po tajsku, w sosie ze słodkiej bazylii z warzywami, kulki lodów w kokosowej skorupce smażone w głębokim tłuszczu, panierowane kalmary i krewetki, rewelacyjny tort z wątróbek, nalewka z dzikiej róży. Jego mottem jest: „nie ufam ludziom, którzy mało jedzą” a także „Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy”.

025

Obraz 327

Tangerinka – stawia na zdrową, lekką kuchnię. Wszystkie przyrządzane przez nią dania są niebanalne i wykwitne – wciąż zaskakuje grupę nowymi potrawami. Jej mottem jest: „odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” (Anthelme Brillat-Savarin). Niezapomniane kreacje kulinarne Tangerinki to: babeczki z bryndzą polane gorącym miodem, saltimboca, zupy: szparagowa, zupa-krem z soczewicy, dyniowa z mlekiem kokosowym, szczypiorkiem i kolendrą. Robi też wyśmienite przetwory, np. marynowaną cukinię, marynowane czereśnie.

Obraz 180

Obraz 028

Obraz 181

Xfenixowa – w grupie od 10.01.2005. Twierdzi, że nie lubi gotować, ale bardzo dobrze jej to wychodzi i ma kilka swoich specjalności. Robi najlepszą zupę rybną na świecie.

Xfenix – w grupie od 10.01.2005. Jest miłośnikiem i znawcą win oraz dobrej kuchni. Potrafi cudownie opowiadać o winach i jedzeniu. Umie ugotować wszystko i wszystkie dania zawsze mu się udają. Do kanonu dań oliwkowych weszła przygotowana przez niego sałatka z pierożków ravioli z dodatkiem suszonych pomidorów, sera, salami, oliwek i kaparów. Niezapomnianą kreacją kulinarną Xfenixa była uczta składająca się z kilku dań indyjskich, picadillo cubano, bliny z kawiorem, zupa gulaszowa, pierogi z mięsem, zapiekane danie tureckie – ciasto wypełnione farszem z mięsa, koziego sera, rodzynek, czarnych oliwek, ostro przyprawione . Jego mottem jest: „życie jest zbyt krótkie, aby pić tanie wino”. Xfenix wraz żoną, Xfenixową, są bardzo gościnni – kilkakrotnie przyjmowali grupę u siebie na kilkudniowych warsztatach kulinarnych.

Obraz 139

Reklamy

20 thoughts on “O nas

  1. nooooooo !!!! Hania kopara mi opadła, świetnie potrafiłaś opisać każdego z nas. Szczerze przyznam, że z ciekawością czytałem o sukcesach kulinarnych oliwkowiczów, wielu nie pamiętam, wielu nie próbowałem.
    Jestem pod wrażeniem i gratuluję pomysłu i pamięci.

  2. Starałam się jak mogłam, choć przydałyby się jeszcze uzupełnienia, bo nie wszystkie nazwy wybitnych potraw zapamiętałam. Jak będę miała trochę czasu, to postaram się poszperać w relacjach z naszych spotkań na forum Kuchnia o2 i jeszcze pouzupełniać opisy. A może Wy coś podpowiecie- jakby co, przysyłajcie sugestie mailem.

  3. haniu,
    jak zwykle, pełen profesjonalizm. I jak tu nie nazywać Cię „Szefową” 🙂
    Przyznam, że wielu rzeczy, o których piszesz, również nie pamiętam, ale … Wielki Brat patrzy, także trzeba się pilnować 😉

  4. Szefowo:) Twoja subiektywna recenzja mile mię łechce 😉
    Babeczki skopiowałam z Mrs.Kręglicka cuisine.
    Heh..Nie mogłam się powstrzymać:P Bo są zaiste qndzia, pyszne:)
    Reszta qmbinacja:)

    • Babeczki były rewelacyjne. Jeszcze mi się przypomniało, że zrobiłaś kiedyś coś smacznego ze słodkimi ziemniakami, ale nie pamiętam, co to było, a przypomniało mi się dlatego, że dziś na bazarku pod Halą Mirowską odkryłam fajny sklepik z różnymi egotycznymi warzywami i produktami spożywczymi i kupiłam właśnie słodkiego ziemniaka, tylko jeszcze nie wiem, jak go wykorzystać.

  5. haniu, rozumiem, że pod hasłem „wgco” ukrywa się Twoja skromna osoba ;-).
    Jak tylko coś znajdę to zaraz Ci podeślę 🙂
    Andyk

  6. Kierunkowy.. uruchom może opcję dodawania komentarzy na swoim blogu, bo się wypowiedzieć nie mogę, a jak wiadomo bardzo mnie to ograniczna i boli 🙂

  7. Hej,
    Mam na imię KArol, jestem z Wawy skończyłem dziennikarstwo i właśnie konczę prawo, a wszystko to po to żeby kiedyś spełni moje największe marzenie- otworzy własną restaurację. Chetnie dołączyłbym do Waszej grupy-czy to możliwe?

  8. Oczywiście, że możliwe, Karolu. Grupa ma charakter otwarty i nowi członkowie mile widziani. Zapraszamy do dołączenia do dyskusji na forum i do grupy na spotkaniu restauracyjnym.

  9. Witam
    Jesetm z Klubu Wenecjan; dostałam do was kontakt od Agnieszki i Krysi. Bardzo interesuje mnie wasza działalność. Czy mogłabym przystąpić do Grupy i uczestniczyć w spotkaniu 9 sierpnia. Pozdrawiam
    Joanna

  10. Empathetic for your monstrous inspect, in addition I’m just seriously excellent as an alternative to Zune, and consequently optimism them, together with the really very good critical reviews some other players have documented, will let you determine whether it does not take right choice for you.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s