Zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa

Zupa pokrzywowa

Składniki:
– górne części młodych pokrzyw (zarówno listki jak i łodyżki) ok. 0,5 kg
– wywar warzywny
– ziemniaki pokrojone w kostkę
– śmietana 18%
– 2 łyżki mąki
– kumin rzymski, kminek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Wykonanie:
Pokrzywy myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, szatkujemy drobno. Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, po 10 min dodajemy posiekane pokrzywy. W moździerzu ubijamy kminek oraz kumin – dodajemy do zupy wraz z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość zabielamy mąką wymieszaną ze śmietaną. Zagotowujemy i gotowe. Smacznego 😉

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s