Relacja ze spotkania „Wiosenne inspiracje” u Black Mamby

Za nami kolejne spotkanie Oliwkowiczów. Tym razem byliśmy gośćmi Black Mamby na jej uroczym, ukwieconym tarasie i przygotowaliśmy potrawy pod hasłem „Wiosenne inspiracje”. Było pysznie i przesympatycznie. Wszyscy byliśmy zachwyceni miłą atmosferą spotkania i smakiem potraw przyrządzonych przez gospodynię i gości. Dodatkową atrakcję zapewniła nam natura – obserwowaliśmy z tarasu pioruny, które co chwila rozbłyskały na niebie, na szczęście na obrzeżach Warszawy, w bezpiecznej odległości od nas. Widok był niesamowity.

Dziękujemy Black Mambie za zorganizowanie spotkania i gościnność a przybyłym gościom za miłe towarzystwo. Witamy serdecznie w naszym gronie Gosię, która gościła w naszym gronie po raz pierwszy i polecamy się na przyszłość, zapraszając na kolejne spotkanie.

Pakieciki z ciasta francuskiego i melon w szynce serrano przygotowane przez Black Mambę

Pakieciki z ciasta francuskiego i melon w szynce serrano przygotowane przez Black Mambę

Hummus ze słodkim ziemniakiem i sałatka szparagowa przygotowane przez Hanię-Kasię

Hummus ze słodkim ziemniakiem i sałatka szparagowa przygotowane przez Hanię-Kasię

Sałatka szparagowa przyrządzona przez Hanię-Kasię

Sałatka szparagowa przyrządzona przez Hanię-Kasię

Tarta z porem przyrządzona przez Black Mambę

Tarta z porem przyrządzona przez Black Mambę

Wiosenne dania Oliwkowiczów

Wiosenne dania Oliwkowiczów

Nie zabrakło win

Nie zabrakło win

Sałatka z arbuza, koziego sera i mięty przyrządzona przez Lucy

Sałatka z arbuza, koziego sera i mięty przyrządzona przez Lucy

Wiosenna sałatka ze szczypiorkiem przyrządzona przez Krysię

Wiosenna sałatka ze szczypiorkiem przyrządzona przez Krysię

Black Mamba ugotowała pyszny, orzeźwiający kompot rabarbarowo-truskawkowy

Black Mamba ugotowała pyszny, orzeźwiający kompot rabarbarowo-truskawkowy

Krys Dobrodziej zaserwował oryginalne, bezalkoholowe, zdrowe drinki pietruszkowo-bananowo-cytrynowe

Krys Dobrodziej zaserwował oryginalne, bezalkoholowe, zdrowe drinki pietruszkowo-bananowo-cytrynowe

Danie na ciepło - zupa z pokrzyw ugotowana przez Black Mambę

Danie na ciepło - zupa z pokrzyw ugotowana przez Black Mambę

Truskawki w czekoladzie - deser przygotowany przez Lucy

Truskawki w czekoladzie - deser przygotowany przez Lucy

Deser w stylu portugalskim - pasteis de nata upieczone przez Małgosię

Deser w stylu portugalskim - pasteis de nata upieczone przez Małgosię

Sernik z truskawkami upieczony przez Krysię

Sernik z truskawkami upieczony przez Krysię

Reklamy

13 thoughts on “Relacja ze spotkania „Wiosenne inspiracje” u Black Mamby

  1. Wszystkie dania były pyszne! Drogie koleżanki, byłabym zainteresowana przepisem na sernik, bo był wyjątkowo smaczny, a także na babeczki. Wzięłam dwie na wynos i okazało się, że następnego dnia o wiele łatwej dały się wyjąć z papierowych foremek.

  2. Sernik i babeczki, mnie również zaintrygowały. Bardzo żałujemy, ze nie mogliśmy próbować tych specjałów, które na zdjęciach wyglądają przepysznie. Ciekaw jestem również tej zupy z pokrzyw, której historia nie jest zbyt zachęcająca i skłaniająca do miłych wspomnień, przynajmniej dla starszej części naszego społeczeństwa. Wszystko to, wzbogacone niezwykłym spektaklem w postaci błyskawic, musiało być nadzwyczaj ciekawe. Pozdrawiamy wszystkich – Iwona i Andrzej :-))

  3. Na wstępie chciałabym wszystkim podziekować za przybycie. Było bardzo miło. Polecam się na przyszłość. Mam nadzieję, że zmoblizuje się też starszy stażem, rzadko widywany skład Oliwki.
    Andyk, wybacz ignoranctwo, ale mógłbyś w dwóch zdaniach przybliżyć historię zupy pokrzywowej? Wiem, że w ciężkich czasach ludzie ratowali się pokrzywami, bo to praktycznie danie bezkosztowe, ale nie wiem czy to akurat masz na myśli.
    Zupa jest ciekawa w smaku, z pewnością bardzo zdrowa i dla nas atrakcyjna, bo niespotykana.
    Pozdrawiam, A.

  4. Bardzo dziękuję za uroczy wieczór Gospodyni i wszystkim przybyłym Oliwkowiczom.Potrawy i niesamowita sceneria pozostaną na długo w pamięci.Ponieważ sernik cieszył się powodzeniem pozwalam sobie przekazać przepis.

    5 żółtek zmiksować z połową szklanki cukru, dodać po jednym z pieciu serków waniliowych nadal miksując, potem wsypać namoczone rodzynki i 5 łyżek stołowych kaszy mannej;na końcu dodać pianę ubitą z białek , delikatnie zamieszać i piec ok 50 minut.
    To co położycie na wierzch po upieczeniu zależy od Waszej inwencji.Na ostatnim spotkaniu były to truskawki z polewą czekoladową.
    Pozdrawiam i życzę smacznego.

    • Krysiu, wielkie dzięki za przepis. Właśnie miałam wrażenie, że został on upieczony według innego przepisu niż znam, bo smakował zupełnie inaczej – jak dla mnie fantastycznie.

  5. A ja sie nie zgadzam i protestuję. Dlaczego takie apetyczne spotkania nie sa
    organizowane jesienią ? Dlaczego musimy obejść się smakiem ? Dlaczego tylko
    możemy obeirzeć zdjęcia i przeczytać relacje uczestników ? W imieniu wszystkich
    Kaszubów Błotnych protestuję. pzdr fenix

  6. Aniu – Mambo,
    dokładnie to miałem na myśli. Może niefortunnie użyłem słowa „historia”, co mogło mieć szersze znaczenie. Dla tych ludzi nie są to miłe wspomnienia, a dla nas „egzotyka”. Co by nie mówić pewnie była pyszna 🙂
    Pozdrawiam
    Andyk

  7. Chciałabym przy okazji zrobić małe sprostowanie. Pakieci z ciasta francuskiego, o które pyta Andyk były robione przez Olę, która nie dotarła na nasze spotkanie, ale nie mogę sobie przypisywać zasług za nie swoją pracę. Byłam jednak świadkiem procesu powstawania, więc mogę opowiedzieć 😉 W pakiecikach znajdował się ser pleśniowy i gruszka oraz pokruszone orzechy włoskie. Na zewnątrz zostały posmarowane jajkiem i posypane sezamem. 😉

  8. Mambo,
    przyłączam się do podziękowań, ten taras ma klimat (i nie mam na myśli klimatu wysokogórskiego)!
    Przepis na babeczki podaję z uwzględnieniem moich cichych wniosków po wykonaniu tych na przyjęcie.

    Przepis na Pasteis de Nata:
    Opakowanie ciasta francuskiego (z 420 gr wychodzi 20 babeczek).

    Krem na 20 babeczek:
    1 1/4 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej lub (lepiej) kukurydzianej
    2/3 szkl cukru
    1/2 szkl wody
    5 dużych zółtek
    wanilia (laska lub ekstrakt 1 łyżeczka)
    cynamon (kawałek)
    skórka cytrynowa

    A dalej będzie w langłydżu:

    Make the custard
    1. In a medium bowl, whisk the flour and 1/4 cup of the milk until smooth. Set aside.
    2. Bring the sugar, cinnamon, lemon rind, (vanilla pod) and water to a boil in a small saucepan and cook until an instant-read thermometer registers 220°F (100°C). Do not stir.
    3. Meanwhile, in another small saucepan, scald the remaining 1 cup milk. Whisk the hot milk into the flour mixture.
    4. Pour the sugar syrup in a thin stream into the hot-milk-and-flour mixture, whisking briskly. Add the vanilla and stir for a minute until very warm but not hot. Whisk in the yolks, (vanilla extract) strain the mixture into a bowl, cover with plastic wrap, and set aside.

    Assemble and bake the pastries
    5. Heat the oven to 550°F (290°C).
    Ciasto francuskie po rozmrożeniu rozłozyć, posmarowac roztopionym masłem i zwinąć dość ciano w rulon (średnica ok 1,5 – 2cm). Pociąć na kawałki ok. 1,5 cm. Place a piece cut-side down in each well of a nonstick 12-cup mini-muffin pan (2-by-5/8-inch size).
    6. Have a small cup of water nearby. Dip your thumbs into the water, then straight down into the middle of the dough spiral. Flatten it against the bottom of the cup to a thickness of about 1/8 inch, then smooth the dough up the sides and create a raised lip about 1/8 inch above the pan. The pastry sides should be thinner than the bottom.
    7. Fill each cup 3/4 full with the slightly warm custard. Bake the pasteis until the edges of the dough are frilled and brown, about 8 to 9 minutes.
    8. Remove from the oven and allow the pasteis to cool a few minutes in the pan, then transfer to a rack and cool until just warm. Sprinkle the pasteis generously with powdered sugar, then cinnamon and serve. Repeat with the remaining pastry and custard. If you prefer, the components can be refrigerated up to three days.

    Życzę powodzenia, sama muszę powtórzyć niezadługo, może będa nastepne wnioski 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s