Tapas party u Mamby

W ubiegłą sobotę byliśmy gośćmi Black Mamby, która na swoim tarasie zorganizowała tapas party. Nazwa spotkania jest umowna – tak naprawdę kulinarnym tematem przewodnim były przekąski mające swoje korzenie w różnych krajach.

Oto relacja ze spotkania.

Najefektowniej prezentował się szwajcarski ser Tête de moine pokrojony w cieniutkie, układające się w różyczki płatki. Ten specjał zaserwowała nam Mamba.

Ser Tête de moine

Ser Tête de moine

Jedną z przekąsek zaserwowanych przez gospodynię wieczoru, Mambę, była przepyszna tarta z młodymi porami.

Tarta z porami przyrządzona przez Mambę

Tarta z porami przyrządzona przez Mambę

Hania-Kasia zebrała pochwały Oliwkowiczów za sałatkę ze szpinaku i wątróbki drobiowej, w której skład weszły także prażone pestki dyni, suszone pomidory i suszone śliwki kalifornijskie.

Sałatka ze szpinaku i wątróbki przyrządzona przez Hanię-Kasię

Sałatka ze szpinaku i wątróbki przyrządzona przez Hanię-Kasię

Na imprezie u Mamby nie mogło zabraknąć deski wybornych serów i wędlin przygotowanej przez gospodynię.

Deska serów i wędlin przygotowana przez Mambę

Deska serów i wędlin przygotowana przez Mambę

Lucy przyrządziła bardzo oryginalną, smaczną, lekką sałatę z dodatkiem awokado, jabłek, groszku cukrowego i mozzarelli.

Zielona sałatka przyrządzona przez Lucy

Zielona sałatka przyrządzona przez Lucy

Mamba przygotowała także przekąskę z cukinii nadziewanej serkiem z dodatkiem czosnku oraz koreczki z pomidorów suszonych, bazylii, anchois i oliwek.

Przekąski przyrządzone przez Mambę

Przekąski przyrządzone przez Mambę

Koreczki caprese od Kasi i Krisa

Koreczki caprese od Kasi i Krisa

Kasia i Kris zadbali o to, aby na stole było kolorowo – przyrządzili koreczki caprese oraz koreczki fusion z różnych składników: sera, winogron, korniszonów, kiwi, papryki, kabanosów i chorizo.

Koreczki fusion od Kasi i Krisa

Koreczki fusion od Kasi i Krisa

Oliwkowy stół z przekąskami i sałatkami

Oliwkowy stół z przekąskami i sałatkami

Stół z przekąskami i sałatkami przyrządzonymi przez Oliwkowiczów

Stół z przekąskami i sałatkami przyrządzonymi przez Oliwkowiczów

Jarek, który po raz pierwszy gościł na spotkaniu oliwkowym przyniósł domową nalewkę z wiśni wraz z mocno procentowym „wsadem”. Wiśnie z nalewki okazały się świetnym dodatkiem do lodów.

Nalewka wiśniowa i pijane wiśnie od Jarka

Nalewka wiśniowa i pijane wiśnie od Jarka

Paszteciki z mięsem od Małgosi

Paszteciki z mięsem od Małgosi

Małgosia przyrządziła dwie przekąski na ciepło: pyszne paszteciki z mięsem oraz cukinię nadziewaną capponatą i serem gorgonzola.

Cukinia nadziewana capponatą i gorgonzolą przyrządzona przez Małgosię

Cukinia nadziewana capponatą i gorgonzolą przyrządzona przez Małgosię

Andykowie zabłysnęli pysznymi ślimaczkami z ciasta francuskiego z dodatkiem szpinaku i orzeszków piniowych.

Ślimaczki ze szpinakiem przyrządzone przez Andyka

Ślimaczki ze szpinakiem przyrządzone przez Andyka

Szyman niestety nie mógł uczestniczyć w spotkaniu (jak zwykle zapracowany), ale zadbał o to, aby na imprezie tarasowej u Mamby nie zabrakło sushi.

Sushi od Szymana

Sushi od Szymana

Na deser zjedliśmy sernik na zimno przyrządzony przez Lucy oraz lody truskawkowe, które przyniosła Małgosia. Lody nie zostały niestety uwiecznione na zdjęciu – to dlatego, że autorce fotoreportażu bardzo smakowały i była zbyt zajęta ich konsumpcją, aby pamiętać o zrobieniu zdjęcia.

Sernik na zimno z truskawkami przyrządzony przez Lucy

Sernik na zimno z truskawkami przyrządzony przez Lucy

Reklamy

14 thoughts on “Tapas party u Mamby

  1. Po prostu paluszki lizać, szkoda tylko, że nas tam
    z wami nie było. Może następnym razem ? Wrzesień
    to by była odpowiednia pora. pzdr xfenixy

  2. Jeszcze raz ja. Uczestnicy tapas na pewno wiedzą,
    ale ja chciałbym się dowiedzieć, jeżeli to nie tajemnica,jak Mamba uzyskałaś tak cieniutkie płatki
    sera, które tak fantastycznie się komponują w różyczki.? Jeżeli nie do publicznej wiadomości, to chociaż prywatnie na maila.? Frapowało mnie to
    całą noc, a wczoraj zapomniałem o tym napisać.
    pzdr niewyspany xfenix

  3. Dowiedziałam się od przyjaciółki, że urządzenie girolle będzie można kupić za 3 tygodnie w sklepach Tchibo. Ma kosztować 50 zł.

  4. Dyskusja rozgorzała, ale widzę, że Hania dzielnie na wszystkie pytania odpowiedziała 🙂
    Mogę jedynie potwierdzić, że to wszystko prawda 🙂

  5. Aniu, trochę poszperałam w necie pod Twoją nieobecność – mam nadzieję, że nie masz mi tego za złe, że nie poczekałam na to, aż sama zdradzisz sekret serowych różyczek.

  6. No coś Ty, to zresztą żaden sekret. Problematyczne jest tylko dostanie tego sera w naszych sklepach, a w internecie jest on strasznie drogi. Poza tym używam go nie tylko w formie różyczek, ale dodaje też do innych potraw. Wczoraj upiekłam tartę z kurkami, śmietaną i właśnie Tete de moine. Wyszła bardzo dobrze, także serek uniwersalny. Z tego co pamiętam to był on już obecny na naszym pierwszym spotkaniu oliwkowym u mnie, ale wtedy nie robiliśmy zdjęć.

  7. xfenix, spotkanie z pewnością powtórzymy. Nawet rozmawialiśmy o tym wstępnie, więc mam nadzieję, że tym razem będziecie wolniejsi. Z całej grupy nie było tylko Was i Jacinto, więc koniecznie musicie to nadrobić 🙂

  8. Właśnie ostatnio rozmawialiśmy z Xfenixem i zastanawialiśmy się, czy dałoby się robić różyczki przy użyciu Girolle z innego sera o okrągłym kształcie. Czy eksperymentowałaś może, Mambo, z robieniem różyczek z innych serów?

  9. Nie, nie próbowałam tego na innych serach. Ten ma dosyć specjalną, kruchą konsystencję, dzięki której ładnie się „łuszczy”, bo tak naprawdę to nic innego jak „zeskrobywanie” tego sera. Nie słyszałam też żeby produkowano inne sery do tego urządzenia, ani też nikt z moich znajomych z tym nie eksperymentował. Tu nie tyle chodzi o kształt sera, bo tak naprawdę można by nadziać jakikolwiek tylko właśnie o to czy da się go tak cieniutko „obrać”. To urządzenie wcale nie jest ostre, więc to nie cięcie sera w taką formę, a właśnie zeskrobywanie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s