Restauracja La Table – relacja ze spotkania oliwkowego w dniu 14.05.2010

W ubiegły piątek doszło do skutku spotkanie Oliwkowiczów, które zostało przełożone z wcześniejszego terminu. Tym razem spotkaliśmy się w nielicznym, 5-osobowym gronie (Andyk, Black Mamba, Hania-Kasia i Krys Dobrodziej ze znajomą), w nowootwartej restauracji La Table mieszczącej się przy ul. Nowogrodzkiej 38.

Smażone przegrzebki z przecierem selerowym, warzywami julienne, groszkiem oraz emulsją ze skorupiaków

Smażone przegrzebki z przecierem selerowym, warzywami julienne, groszkiem oraz emulsją ze skorupiaków

W La Table można zjeść bardzo dobre dania kuchni międzynarodowej z francuskimi akcentami. Szefem kuchni jest Francuz z Prowansji i trzeba przyznać, że gotuje świetnie. Dania są niebanalnie skomponowane, smaczne, wszystko świeżo przyrządzone i ładnie podane. Obsługa na dobrym poziomie, choć do szczęścia brakuje, aby się od czasu do czasu uśmięchnęli – kelner i kelnerka sprawiali wrażenie zestresowanych, ale może to dobry znak, że starali się dobrze obsłużyć gości. Mankamentem restauracji jest nieduża powierzchnia, a także fakt, że karta nie jest zbyt rozbudowana – chciałoby się, aby wybór był nieco większy, choć z drugiej strony jeśli dań w karcie jest niewiele, jest większe prawdopodobieństwo, że są one świeże. Nie bardzo przypadł mi też do gustu wystrój wnętrza – za ciemne barwy. Przegrzebki, które są reklamowane jako specjalność lokalu trochę mnie rozczarowały – jeśli wybrałabym się jeszcze do tej restauracji, nie zamówiłabym ich ponownie, natomiast danie główne i deser były wyśmienite. Jadłam stek cielęcy z puree z batatów i cykorią smażoną w miodzie – bardzo udane połączenie, szczególnie smakowało mi puree z batatów. Dobre są też ryby – łosoś i dorada (spróbowałam trochę od Andyka i Krysa) Na deser skusiłam się na kremówkę czekoladową, która okazała się czymś w rodzaju sufletu czekoladowego świeżo przyrządzonego podanego z sosem waniliowym i konfiturą – pyszna! Gorąco polecam tę restaurację – warto się tam wybrać mimo kilku drobnych mankamentów, bo pod względem smaku potraw i ich kompozycji lokal ten wyróżnia się wśród warszawskich restauracji. Dodatkowy plus to fakt, że nie doliczają 10% za serwis i codziennie mają jakąś promocję – w piątek była to zniżka 15% od cen alkoholu dla pań.

Stek cielęcy z opiekaną w miodzie cykorią, purée z batatów, kremem z pora i sosem madeira

Stek cielęcy z opiekaną w miodzie cykorią, purée z batatów, kremem z pora i sosem madeira

Smażony łosoś podany z warzywno–ziołową kwinuą i przecierem z selera

Smażony łosoś podany z warzywno–ziołową kwinuą i przecierem z selera

Pieczona pierś kurczaka z risotto grzybowym

Pieczona pierś kurczaka z risotto grzybowym

Smażony filet z dorady z ziemniakami

Smażony filet z dorady z ziemniakami

Kremówka czekoladowa

Kremówka czekoladowa

Smażone kawałki brzoskwini z kremem de cassis, lodami waniliowymi i płatkami czekoladowymi

Smażone kawałki brzoskwini z kremem de cassis, lodami waniliowymi i płatkami czekoladowymi

Hania-Kasia

Reklamy

5 thoughts on “Restauracja La Table – relacja ze spotkania oliwkowego w dniu 14.05.2010

  1. Rybka tylko tak wygląda na zdjeciu.
    W rzeczywistosci była leciutko podrumieniona, tak w sam raz 🙂
    Za to mnie zamakowała bardzo hani cykoria glazurowana w miodzie. Była świetna, chyba ją spróbuję zrobić w domku 😉
    Andyk

  2. Ja byłam na otwarciu. Było super – postaram się w najbliższych dniach zamieścić relację. Niestety nasza grupa nie dopisała frekwencyjnie – spotkałam tam tylko zaprzyjaźnioną z grupą Agę Wegetariankę.

    Natomiast jeśli chodzi o cykorię karmelizowaną, była rzeczywiście świetna. Ci, którzy byli na warsztatach w Karwi 2 lata temu, mieli okazję spóbować cykorii przyrządzonej przeze mnie, przy czym przyrządziłam ją troszkę inaczej – cykorie były przekrojone na pół i wycięta z nich była twarda część.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s