Królik w kurkach

Królik w kurkach - danie Kasi

Królik w kurkach - danie Kasi

Składniki:
2 króliki pokrojone na kawałki,
ok. 12 dag bardzo drobno pokrojonego wędzonego boczku,
ok. 30 dag kurek (tu: mrożone),
2 pore cebule, 3 nieduże ząbki czosnku,
Sos: klarowny wywar z kurczaka i królika (z tych części królika, których nie użyłam do potrawy),
ok. 50 ml rieslingu (półwytrawny niemiecki),
ok. 100 ml śmietanki do gotowania Rama,
1 żółtko do ”zaciągnięcia” sosu na koniec,
tymianek, liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki,
masło (w sumie ok. pół kostki) i mąka do obsmażenia mięsa

Królika obsmażyć w mące na maśle, przełożyć do garnka z grubym dnem. Na masło wrzucić posiekaną cebulę, boczek, czosnek, przesmażyć, dodać do mięsa. Na patelnię z masłem wrzucić czyste kurki, podsmażyć, dodać bulion i poddusić przez kilka minut, dodać do mięsa. Podlać wszystko winem, odparować, wlać bulion, dusić aż mięso będzie miękkie (ok. 25-30 minut).
Wyluzować królika (trochę pracochłonne, bo królik ma mnóstwo maleńkich kosteczek) , wrzucić z powrotem do garnka. Tuż przed podaniem śmietankę wymieszać dobrze z żółtkiem, wlać do sosu. Posypać natką.

Kasia

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s