Pieczona gęś

Pieczona gęś

Pieczona gęś



Składniki:

– gęś o wadze 3,6 kg
– 5 ząbków czosnku
Na nadzienie:
– 350 g wątróbki cielęcej
– 4 pęczki natki pietruszki
– 1 pęczek koperku
– 2 jajka
– bułka namoczona w mleku
– 3/4 kostki masła lub innego tłuszczu
– bułka tarta
– sól, pieprz, vegeta

Sposób przygotowania:
Minimum 24 godziny przed pieczeniem gęś natrzeć czosnkiem utartym z
solą. Przygotować nadzienie. Do miski z masłem (ja użyłam tłuszczu gęsiego
wytopionego wcześniej i już nie dodawałam masła, ale masło też
świetnie się sprawdza) dodać posiekaną drobno pietruszkę i koperek. Chodzi o to,
aby tłuszcz pokrył zieleninę. Do mieszaniny dodać żółtka. Wymieszać.
W osobnym naczyniu posiekać lub zmielić wątróbkę, dodać odsączoną i
pokrojoną bułkę. Ubić pianę z białek. Wątróbkę połączyć z zieleniną. Do wymieszanej całości dodać pianę. Doprawić solą, pieprzem, vegetą. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodać bułki tartej tak, aby otrzymać pożądaną gęstość. Tak przygotowanym farszem nadziewamy gęś, zaszywamy. Pieczemy ok. 3 godzin.

Black Mamba

Pieczona gęś - danie Black Mamby

Pieczona gęś - danie Black Mamby

Reklamy

4 thoughts on “Pieczona gęś

  1. A tak właściwie to dlaczego Ciebie nie było, hę? 🙂
    Wiem, że to może słaba reakcja na Twój miły komplement, ale wolałabym go usłyszeć osobiście 🙂

  2. Mambus, pisałem juz do szefowej.. zbieg okolicznosci czasowo-stresowo-finansowych
    Ale wiedze ze mnie palec Bozy ustrzegł, bo bym cienko pewnie wypadl przy Waszych działech….

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s