Ustaliliśmy, że spotkanie wielkanocne Oliwkowiczów odbędzie się 13.03.2010, o godz. 17. Tym razem zaprosiła nas do siebie Małgosia. Szczegóły na temat miejsca spotkania zostały przesłane mailem. Zapraszam do podawania w komentarzach propozycji dań, które chcelibyście przygotować na spotkanie.
Potwierdzam zaproszenie – chyba zaczniemy niedługo listę gości? Chciałabym wiedzieć ile krzeseł pożyczyć od sąsiadów 😉
Widzę, że wszyscy myślą intensywnie nad ucztą. Powiedzcie mi więc czy dania mają być typowo wielkanocne czy dowolne?
W takim razie rozpoczynamy listę:
1. Małgosia
2. Hania-Kasia
3. …………….. ?
Dania wielkanocne, ale nie muszą być to tradycyjne dania polskie – mogą być też eksperymenty z typowymi lub mniej typowymi składnikami kojarzącymi się z Wielkanocą.
Nad swoją propozycją dania zastanowię się przez weekend.
Dziękujemy za zaproszenie Sąsiadeczko 🙂
Rozmyślam nad jakimś ciekawym daniem mięsnym. Może królik?
Tymczasem dopisujemy się do listy:
1. Małgosia
2. Hania-Kasia
3. Kasia, 4. Kriss
5. …………….. ?
Kasiu, tym razem będziecie mieli wyjątkowo blisko do miejsca spotkania 🙂
Królik to ciekawy pomysł.
Ja już się zdecydowałam, co zrobię na przyszłą sobotę – terrinę wieprzowo-drobiową i jako dodatek do niej konfiturę z cebuli:
1. Małgosia
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss
5. …………….. ?
1. Małgosia
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5. …………….. ?
Warsztaty, sobota 13 marca, godz. 17
1. Małgosia
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
XYZ. ….. ???
Zrobię sernik i sałatę ze szpinaku (żółte i zielone – akurat kolory wielkanocne). Dopisuje Rysia, który z internetu nie korzysta i Ewę i Andrzeja, którzy korzystają, ale jeszcze się nie wpisali:
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – ?
XYZ. ….. ???
Witamy.
Dziękujemy za zaproszenie .
Jako danie wielkanocne zrobimy;
jajka faszerowane pieczarkami ,
roladki łososiowe a na deser Tiramisu.
Pozdrowienia i do zobaczenia. hej
Ewa i Andrzej
Ewo i Andrzeju, miło będzie Was znowu zobaczyć.
A co z pozostałymi Oliwkowiczami? Spotkamy się w najbliższą sobotę?
Ja się z dziewczynami naradzam jeszcze co robimy, bo Emilka ma tego dnia szkołę do 16:00, więc będziemy zmuszone odrobinę się spóźnić. Myślę nad przygotowaniem pieczonej gęsi bądź kaczki. Może jakieś sugestie z Waszej strony? 🙂
Tak!!!!!!!! Tak Mambo to wspaniały pomysłm Mogę się dołożyć do idyka 🙂
Krystow
Z gęsi lub kaczki wyszedł indyk, heh…
Jakoś nie przepadam za tym specyficznym mięsem. Więc ponawiam – gęś czy kaczka?
Mambo, a może kaczka nadziewana jabłkami 🙂 W zeszłym roku robiłam w domu na Wielkanoc – szczególnie jabłka ze środka były pyszne, sama kaczka też, tylko dość długo się piekła i ciągle ją musiałam podlewać, aby nie wyschła na wiór. Gęsi natomiast nigdy nie jadłam – chętnie bym spróbowała, jeśli miałabyś ochotę zmierzyć się z wyzwaniem przygotowania jej.
oczywiście dysponuję piekarnikiem, rozumiem, że piec będziemy u mnie na miejscu. Jesli w tym celu chcecie pojawić się wcześniej, to też OK. A jesli nie, to zapewniam drinki, a zakąsek chyba tez będziemy mieć dość, żeby przetrwać 🙂
Gęsi od wieków nie jadlam, jest pewien problem z jej kupnem. Kaczkę łatwiej. Mam tylko obawy, czy 1 kaczka/gęś wystarczy, bo ile mamy teraz osób? Niby będzie królik…
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10.
XYZ. ….. ???
Mambuś, jest mi obojętne: kaczka czy gęś. Byle były wyluzowane jak mój królik 😀
Najlepsza byłaby Kaczka….po pekińsku ;-D
Oczywiście żartuję i nie będe się mądrzył, bo i tak nas nie będzie. W środę wyjeżdżamy do Krynicy i nie będzie nas aż do Wielkiego Czwartku.
Myślę jednak, że kaczka, czy gęś po pekińsku czy po polsku, w wykonaniu Mamby będzie znakomita.
Pozdrawiamy wszystkich bardzo serdecznie
Iwona i Andyk 🙂
Andyku, życzymy Wam miłego odpoczynku 🙂
W takim razie upiekę chyba gęś. Nie mam problemów z dostaniem/przygotowaniem zarówno jednej jak i drugiej. Myślę też, że 4 kg gęś starczy na całe nasze towarzystwo. Hmm.. może ją też czymś nafaszeruję? 🙂 Pomyślimy.
Piec będę raczej u siebie, bo musiałabym być u Ciebie – Małgosiu już z samego rana 🙂 🙂
Dopisuję się na listę:
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11. …………..?
Bardzo ciekawie zapowiada się dotychczas zadeklarowane menu: różne rodzaje mięs, ryba, jaja, sałatka, sernik, racuchy czyli urozmaicony zestaw dań. Już czuję, że będzie fajnie.
a tak z ciekawosci zapytam, te ges bedziedzie firmowac we Trzy Osoby?? nomen omen ? 😛
witajcie,ja rowniez dopisuje sie do listy gosci, tylko jabede z malym poslizgiem, sadze ze ok 18 bo ja mam niestety na ten weekend szkole, wiec niestety nie zdaze:) co do jedzonko to myslalam o nadziewanych skrzydelkach 😛
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11. Emilka + skrzydelka
To się nomen omen wyjaśniło 🙂
Mało postnie będzie. Zakulisowo mogę dopisać także Szymana:
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11. Emilka + skrzydelka faszerowane morelami
12. Szyman
13. ……………?
Emi, nie mogłam się powstrzymać żeby nie odkryć rąbka tajemnicy z tymi skrzydełkami. Gęś nie będzie wyluzowana, za to skrzydełka jak najbardziej.
Grunt, żeby Emilka była wyluzowana;)
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11. Emilka + skrzydelka faszerowane morelami
12. Szyman
13. lucy – śledź pod jajeczną pierzynką
14. ……………?
My też sie dopisujemy 14+15, czyli 2 xfenixy.
Jeszcz nie wiemy co będzie ale niech to sie nazywa
np. niespodzianka pzdr
To uzupełniam:
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11. Emilka + skrzydelka faszerowane morelami
12. Szyman
13. lucy – śledź pod jajeczną pierzynką
14, 15. xfenixy + niespodzianka
16. ……………?
Mam nadzieję, że Małgosia nie jest przerażona ilością osób i znajdzie się wystarczająca ilość krzeseł u sąsiadów 🙂
ależ skąd, im więcej tym lepiej 🙂 Na razie jeszcze mi starczy własnych
U mnie mała zmiana – jako dodatek do mojego wyrobu mięsnego zrobiłam dziś chutney żurawinowy, choć jak się rozpędzę, to może i konfiturę z cebuli zrobię.
Warsztaty u Małgosi, sobota 13 marca, godz. 17
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11. Emilka + skrzydelka faszerowane morelami
12. Szyman
13. lucy – śledź pod jajeczną pierzynką
14, 15. xfenixy + niespodzianka
16. Robert
xyz………?
jeszcze nie na 100,ale ze mna przybedzie Marta, jak juz Mamba zdradzila jakie bedzie nadzienie skrzydelek tak ja ciagle mysle w jakim sosie podam skrztdekla, wiec to zostawie jako element niespodzianki……
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11. Emilka, Marta+ skrzydelka faszerowane morelami i rodzynkami
12. Szyman
13. lucy – śledź pod jajeczną pierzynką
14, 15. xfenixy + niespodzianka
16. Robert
xyz………?
Coś nam się liczba nie zgadza, więc poprawię:
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11, 12. Emilka, Marta+ skrzydelka faszerowane morelami i rodzynkami
13. Szyman
14. lucy – śledź pod jajeczną pierzynką
15, 16. xfenixy + niespodzianka
17. Robert
18. ………?
He, he widziałem gęś Mamby ….ma 6 nóg ale teraz nie wiem czy to wystarczy
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7. Rysio – ?
8, 9 Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11, 12. Emilka, Marta+ skrzydelka faszerowane morelami i rodzynkami
13.14.i 1/2 Szyman@Iza &”norbert” pasztet z zająca z gruszkami, kiszone jajka, ratafia
15. lucy – śledź pod jajeczną pierzynką
16, 17. xfenixy + niespodzianka
18. Robert
19. ………?
No, impreza zapowiada się nieżle 🙂
Może do tej gęsi dodamy po pieczonym, chrupiącym kartofelku? Kartofle mam. Możemy upiec jak juz pojawi się gęś – Mambo, może wykorzystamy wytopiony tluszczyk z gęsi?
Pieczywo i maslo zapewnię, choć dużego spozycia nie przewiduję.
Produkty możecie przynosić w dowolnych opakowaniach, dysponuję sporą ilością zastawy.
1. Małgosia, sernik + szpinak
2. Hania-Kasia – terrina wieprzowo-drobiowa + konfitura z cebuli
3. Kasia, 4. Kriss – brniemy w krolika… :-8
5,6. Krystow-racuchy z syropem z kwiatu czarnego bzu,nalewka.
7, 8, 9. Rysio, Ewa i Andrzej – jajka faszerowane pieczarkami ,roladki łososiowe a na deser Tiramisu
10. Mamba i pieczona gęś
11, 12. Emilka, Marta+ skrzydelka faszerowane morelami i rodzynkami
13.14.i 1/2 Szyman@Iza &”norbert” pasztet z zająca z gruszkami, kiszone jajka, ratafia
15. lucy – śledź pod jajeczną pierzynką
16, 17. xfenixy + niespodzianka
18. Robert
19. ………?
Małgosiu, jedzenia będzie sporo, więc na chleb i masło może zabraknąć miejsca – proponuję w symbolicznych ilościach.
A nas niestety nie będzie, więc życzymy wszystkim udanej zabawy przy suto zastawionym stole 🙂
Gęś planuję przywieźć w brytfance, wraz z tłuszczem i wszystkim co się z niej wytopi, więc nie będzie problemu zeby dołożyć do niej ziemniaczki. Pozdrawiam i do zobaczenia.
aczkolwiek do gąski proponował bym kluski na parze / pampuchy / co by ten zacny tłuszcz wchłaniały. ciekawe co na to nasze wątroby ? ale te odezwą się dopiero w niedzielę :-)))
Moje mięso na jutro już się piecze – właśnie wstawiłam do piekarnika. Ciekawa jestem, jak wyjdzie, bo to eksperyment.
Szyman, nie krępuj się 🙂
Ja drżę o tę gęś, więc już się nie mogę rozkojarzać kluskami… Tłuszczu używam potem do smażenia codziennego, więc się nie zmarnuje. Poza tym, będzie go tyle, że na pewno sporo zostanie 🙂
Jesli ktoś chce zrobić kluski, to służę kuchnia, osobiscie jednak jestem za kartofelkami pieczonymi na tłuszczu. I sosem od gęsi pozbawionym większości tłuszczu – wtedy wątroba w niedzielę też nic nie będzie mówić 😉
Ale co ja sie będę wymądrzać – wieczorem będę eksperymentować z sernikiem. I ustawiać stoły…
Moje mięso już upieczone i zdegustowane – upiekłam w dwóch brytfankach, w mniejszej dla siebie, aby spróbować 🙂
a nasze skrzydelka sa juz bez kosci 🙂 teraz ida sie faszerowac:) witaminkami….:)
do zobaczenia jutro wieczorekiem
Ambitne danie sobie wymyśliłaś, Emi.
U mnie już wszystko zrobione – wieczorem pokusiłam się jeszcze o zrobienie konfitury z cebuli.
O matko i córko 🙂 jakie cudne zdjęcia, aż ślinka cieknie.
a co ja mam powiedziec????
regres zupełny!
zamarynowałem 2 kg cebuli w weekend…
ale Wam nie podskocze…
Jacinto, a co to za cebula marynowana? Też konfitura czy coś innego? Zdradź, proszę, szczegóły.
to nie konfitura tylko cebula w słodko kwasnej zalewie