Śledź po wileńsku

Śledź po wileńsku przyrządzony przez Kasię

Składniki:
– 6-8 płatów śledziowych solonych, z beczki,
– ok. 4 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków),
– 2 duże cebule,
– mała puszka wędzonych szprotek,
– ok. 3/4 małej puszeczki koncentratu pomidorowego,
– słoiczek korniszonów,
– pieprz, cukier, olej, natka pietruszki,

Wykonanie:
Śledzie i grzyby namoczyć (osobno) na noc w wodzie mineralnej, pokroić w niewielkie dzwonka, ułożyć na półmisku. Grzyby ugotować (ok. 1,5 h), odcedzić, posiekać. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do niej rozdrobnione szprotki, poddusić chwilę, dodać koncentrat pomidorowy. Poddusić jeszcze, dodać trochę wywaru z grzybów i posiekane grzybki. Znów poddusić kilka minut, wystudzić, doprawić pieprzem i cukrem (sos powinien być słodko-kwaśny).
Wyłożyć masę (gęsty sos) na śledzie, posypac posiekanymi korniszonami (mogą być ogórki kwaszone;), a następnie natką.

Danie wykonane przez Kasię.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s