Ryba po grecku z akcentem wschodnim

Ryba po grecku z akcentem wschodnim

Składniki:
– filety rybne (ja dałem dorsza)
– marchew, pietruszka, seler, ew. cebula
– koncentrat pomidorowy
– świeży imbir
– grzyby mung
– sos rybny
– chilli w proszku
– trawa cytrynowa
Proporcje według smaku.

Rybę solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Warzywa tarkujemy na tarce jarzynowej, ewentualnie robimy julienne. Imbir obieramy i kroimy w julienne. Grzyby mung moczymy według przepisu na paczce i kroimy w paski. Na oliwie najpierw obsmażamy imbir. Jak zacznie zmieniać kolor, dorzucamy pozostałe warzywa. Smażymy do zmiękczenia, dodajemy grzyby, koncentrat i przyprawiamy. Układamy warstwami warzywa/ryba/warzywa. Potrawa powinna postać, żeby się przegryzła. Z doświadczenia – na drugi dzień jest mniej pikantna.

Danie przyrządził: Jacinto

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s