Litewskie „jajka” bożonarodzeniowe

Jajka z twarogu i śledzi przyrządzone przez Andyka

Jajka z twarogu i śledzi przyrządzone przez Andyka

Przepis na litewskie jajka z serem białym i śledziem

Jeden duży śledź, sprawiony i wymoczony;
1/2 kg sera białego, tłustego;
4 łyżki tłustej smietany;
4 łyżki masła;
zielona pietruszka

Masło rozgnieść z serem i śmietaną, dodać drobno porojonego w kostkę śledzia, natkę pietruszki i wymieszać. Formowac nieduże kulki w kształcie jajek i ułozyć na talerzu. Schłodzić żeby troszkę się związały. Przed podaniem polać sosikiem majonezowym z majonezu i śmietany.

P.S.
W przepisie nie było, ale ja dodałem jeszcze trochę czosnku i doprawiłem pieprzem 🙂
Andyk

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s