Restauracje, kawiarnie w Warszawie

W tym temacie podajemy informacje o nowych, a także starych, ale dopiero odkrytych przez nas restauracjach i kawiarniach w Warszawie pod kątem naszych spotkań grupowych i nie tylko.

Reklamy

61 thoughts on “Restauracje, kawiarnie w Warszawie

  1. Już kiedyś proponowałam żebyśmy się wybrali do tej knajpki na rozbrat, bo jest świetna, ale uznaliśmy, że jest za droga..

  2. Slyszalam w Radiu Pin o nowej restauracji Argentina na Mokotowie :
    http://www.argentina.net.pl/
    W restauracji argentynskiej bylam tylko raz, w Niemczech. Steki i wolowina serwowana ze szpady byly bardzo smaczne. Podobno argentynska wolowina jest najlepsza. No i nie ma juz obaw – BSE nie grozi, teraz „moda” na swinie 😉

    • Też mi przemknęło w necie, że powstała nowa restauracja argentyńska w Warszawie. O tym, że argentyńska wołowina jest najlepsza na świecie także słyszałam – od mojego byłego szefa, który przez wiele lat mieszkał w Argentynie.

      Przy okazji chciałam się z Wami podzielić miłą dla mnie informacją – wygrałam główną nagrodę, a mianowicie laptopa w konkursie na recenzje kulinarne w serwisie Szuki na portalu Gazety!!! Bardzo się cieszę z wygranej 🙂

      Oto mój lapcio i informacje o konkursie:

      http://www.szuki.pl/s/konkurs

      Trzeba było napisać minimum 7 recenzji w ciągu miesiąca. Napisałam ich 18 i wygrałam 🙂 Konkurs został przedłużony na kolejny miesiąc i znowu główną nagrodą będzie notebook o wartości ok. 4000 zł. Może ktoś z grupy będzie miał ochotę o niego powalczyć.

  3. Jeszcze się Wam trochę pochwalę – mam nadzieję, że mi wybaczycie, że jestem w tym momencie nieskromna, ale bardzo się cieszę z wygranej i opinii jury i chciałabym podzielić się z Wami moją radością. Pozwolę sobie zacytować treść Newslettera rozesłanego do użytkowników serwisu Szuki w sprawie przynania mi nagrody w konkursie:

    „Witaj,

    Podobno ilość nie idzie w parze z jakością, podobno, ale przykład Rozdiablonej zadaje kłam temu twierdzeniu. Od 16 października napisała 19 recenzji i wszystkie równie świetnie opisujące lokale. To powód dla którego właśnie Rozdiablonej postanowiliśmy przyznać w nagrodę laptopa.

    Jakiś czas temu przeczytaliśmy znakomitą recenzję znanego smakosza Macieja Nowaka o restauracji Toan Pho i smak tych potraw przypomniał się nam bardzo szybko po zapoznaniu się z recenzją Rozdiablonej, która ten sam lokal opisała niemalże równie barwnie.
    http://www.szuki.pl/warszawa-srodmiescie/restauracje/toan-pho/#904
    A że po jedzeniu czas na kawę, to i również o to zadbała nasza Zwyciężczyni, informując wszem i wobec co myśli o kawiarni Starbucks w Grubej Kaśce.
    http://www.szuki.pl/warszawa-srodmiescie/restauracje/starbucks-gruba-kaska

    Zresztą, po co będziemy Wam pisać, co nas urzekło, skoro sami możecie przeczytać dlaczego to Rozdiablona otrzymała od nas nagrodę. A zatem zapraszamy do lektury.
    http://www.szuki.pl/ludzie/recenzje/473

    Tymczasem zachęcamy do dalszego pisania. 16 grudnia skończy się druga część konkursu i wtedy przyznamy drugiego laptopa.

    Pozdrawiamy
    Jury konkursowe Szuki.pl”

  4. skusiło mnie jedynie sezonowe menu z trufli, które jest w miarę przystępnych cenach, biorac pod uwage, ze 1 gram tej przyprawy, ktory zuzywa sie do przygotowania 1 dania kosztuje 18zl. Poza tym nie mialam jeszcze okazji sprobowania takich dan w Warszawie. Andykowie tez sa zaciekawieni.

  5. Jeszcze pytanie: czy macie ochotę na przetestowanie jakiejś knajpki w pierwszy poniedziałek miesiąca czyli 7-go grudnia, czy ograniczymy się tylko do spotkania wigilijnego?

  6. pokaz gotowania kuchni średniowiecznej brzmi ciekawie szkoda, że nic więcej nie piszą ale chętnie bym się wybrał. kliknij jak się będziesz wybierać.
    ale szkolenie i pokaz kuchni norweskiej trochę mnie zastanawia ? trza by najpierw stworzyć taką kuchnie a potem dopiero o niej uczyć :-))

  7. Niedawno mój szef był na kolacji z grupą klientów. Poprosił mnie o pomoc przy wyborze miejsca. Doradziłam restaurację Kresowa Hawira przy ul. Szkolnej (wcześniej Tawerna Tabaka). Pomyślałam sobie, że kuchnia kresowa będzie dobrym wyborem na kolację w męskim gronie. Poza tym, restauracja ma ładny wystrój, a ceny są na sensownym poziomie. Zarówno szef, jak i klienci byli zadowoleni z wyboru – smakowały im dania i bardzo chwalili obsługę, a trzeba dodać, że są to wymagający klienci, którzy lubią dużo i dobrze zjeść. Szef powiedział kelnerowi, że przysłała go do restauracji Czarna Oliwka – kelner nie wiedział, co to takiego, ale właściciel restauracji (a może menedżer) podobno słyszał o Czarnej Oliwce 🙂

  8. Byłam dziś na Rynku Starego Miasta i moją uwagę zwróciła nowa resturacja Magdy Gessler, a mianowicie Trattoria Bellini. Na zewnątrz było wystawione menu i muszę powiedzieć, że ceny są na przystępnym poziomie – podobnym jak w Vera Italia. Wybór dań ciekawy. Może warto byłoby się kiedyś tam wybrać. Więcej o tej knajpce i kilka innych ciekawostek w artykule na stronie ŻW:

    http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/227806,438573_Tak_smakowal_2009_rok.html

  9. Ciekawostka – może kogoś zainteresuje:

    Marzec – miesiącem homara w restauracji The Oriental w hotelu Sheraton Warsaw

    2010-03-03
    W marcu w restauracji The Oriental król skorupiaków wystąpi w roli głównej. Sunchai – szef kuchni restauracji przygotował orientalne wariacje na temat homara, które z pewnością będą gratką dla miłośników owoców morza.

    Od 2 do 31 marca w restauracji The Oriental w warszawskim Sheratonie potrwa festiwal dań z homara, którego degustować będzie można w wersji przyrządzonej na parze, grillu, pieczonego lub z woka. Typowo orientalne przyprawy i dodatki wyselekcjonowane przez Sunchaia dopełnią iście królewskiego smaku.

    W marcowym menu restauracji The Oriental znają się:

    • Homar gotowany na parze z orientalnymi ziołami i sosem do wyboru: sojowo-czosnkowym, czosnkowym z chilli lub cytrynowym z chilli
    • Homar grilowany z sosem czosnkowo-pieprzowym i smażonymi bok choy
    • Homar pieczony z jogurtowym sosem curry
    • Mięso homara smażone w woku z sosem ostrygowym z bok choy i czosnkiem

    Menu homarowe dostępne będzie w cenie 189 PLN za porcję, a rezerwacji dokonać można pod numerem 22 450 6705.

    Restauracja The Oriental znajduje się na parterze hotelu Sheraton Warsaw i jest czynna w godzinach 17:00-22:30. Atmosfera i wystrój lokalu sprawiają, że gość wyrusza
    w zaskakującą podróż kulinarną na Daleki Wschód i rozkoszuje się daniami przygotowanymi przez orientalnych kucharzy.

  10. Byłam dziś z przyjaciółką w Trattorii Bellini pani Gesslerowej mieszczącej się przy Rynku Starego Miasta. Podsumuję krótko: duże rozczarowanie. Zaczęło się od tego, że podano nam tylko kartę dań, natomiast zabrakło karty napojów – na pytanie o nią kelner odpowiedział, że napoje są standardowe, ale karta się nie pojawiła – nie wiem, czy lokal w ogóle jej nie wydrukował, czy panu nie chciało się jej przynieść. Napoje zamawia się więc w ciemno, nie wiedząc, ile kosztują. Kolejny mankament – ogródek tej restauracji jako jedyny z ogródków na Rynku nie posiada parasoli. Słońce świeciło nam w oczy, co było dużym dyskomfortem podczas rozmowy i spożywania posiłku. Później dla odmiany skropił nas deszczyk – pani Gesslerowa oszczędza na parasolach dla gości.
    Porcje mikroskopijne, a ceny wcale nie są niskie. Zamówiłyśmy ravioli – przyjaciółka z truflami, których nie udało jej się doszukać w daniu, a ja ze szparagami. Dostałyśmy po 5 niedużych pierożków. Spodziewałam się, że w daniu będą kawałki szparagów, niestety był tylko sos ze zmiksowanych szparagów – myślę, że na porcję nie zużyto więcej niż 1/2 szparaga. Cena porcji, która miała wielkość przekąskową – 22 zł. Dania główne bez dodatków – trzeba je domówić oczywiście za dodatkową opłatą – same nie jadłyśmy, ale widziałam przy sąsiednym stoliku, że ktoś dostał mały kawałek mięsa na środku wielkiego talerza.
    Zamówiłyśmy deser – panna cottę. Porcja malusieńka, a cena 11 zł.
    Na koniec dostałyśmy rachunek opiewający na blisko 50 zł od osoby za 3 pozycje: małą porcję ravioli, deser i kawę lub herbatę. Na rachunku odręcznie dopisano 10% za serwis.
    Opuściłyśmy restaurację głodne, złe – czułyśmy się oszukane przez panią Gesslerową. Nie mam pojęcia na jakiej podstawie internauci wystawili temu lokalowi pochlebne opinie – my z przyjaciółką jesteśmy nim bardzo rozczarowane.

  11. Tytuł Knajpy Roku GW już przyznany – została nią La Iberica.

    http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8715629,Warszawska_Knajpa_Roku_2010_wybrana__Hiszpania_gora.html

    Co ciekawe, biliśmy już w w 3 z 5 nominowanych miejsc, więc mamy nosa do ich wyboru. Pozostaje odwiedzić w przyszłym roku 2 knajpy, do których jeszcze nie dotarliśmy, przede wszystkim La Ibericę, tym bardziej, że kuchni hiszpańskiej jeszcze wspólnie nie degustowaliśmy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s