Przepisy

Zapraszamy do zamieszczania przepisów.

Reklamy

5 thoughts on “Przepisy

  1. Zacznijmy może od naszych przepisów z warsztatów wiosennych… ?

    Oto przepis na zupkę-krem ze szparagów by Tangerinka&Kriss:
    1 pęczek szparagów (białych), bulion warzywny, kilka łyżek śmietany, 2-3 łyżki masła, 1 surowe żółtko, natka, sól, parmezan, mąka.
    Szparagi ugotować w bulionie, odciąć główki szparagów, a resztę przetrzeć przez sito. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do garnka, mieszając i nie dopuszczając do wrzenia przez 1 minutę. Garnek zdjąć z ognia, dodać masło, zamieszać. Do 2 łyżek śmietany dodać żółtko, zamieszać, dodać do zupy, zamieszać. Tuż przed podaniem wrzucić do zupy odłożone kwiaty szparagów, parmezan. Posypać natką.
    Smacznego 😀

  2. Mała inspiracja-improwizacja -z dzisiejszego obiadu. Może trzeba troche dopracować,ale zestawienie przypraw dosc dobre.

    Upiekłem mięso-pokrojone w cienkie plastry-mostek wieprzowy (600g)-wiec dosc tłuste.

    Wczoraj zamarynowałem to w marynacie (ale moim zdaniem nie musi stac tak długo): 2 puszeczki (najmniejsze) koncentratu pomidorowego,troche ketchupu (bo koncentratu miałem za mało), 2 zabki czosnku posiekane, ok. 3-4 łyzeczki musztardy, 2-3 łyzeczki pasty tom-ka. Posmakujcie marynate i dostosujecie proporcje do swojego smaku
    Do pieca! 🙂 smacznego!

  3. Improwizacja nr 2,

    Właściwie wstyd mi taki przepis zamieszczać w tak szacownym gronie,ale trudno. Ponieważ własnie wylizałem patelnie, wiec mam pewne podstawy. Mozecie to jesc jako dodatek do dania,albo samodzielne

    paczka mrożonych warzyw „chińska” tzn z kiełkami, grzybami ,wrzucam ją na patelnie, jak sie rozmrozi skrapaimy octem balsamicznym, jak jest gotowe cienko polewamy Ketjap (Kecap) Manis i 2 duże łychy dobrej,gęstej śmietany 18%, wymieszac, troche podgrzac

    No cóż 600g paczkę warzyw zjadłem jednym ciągiem ,bez dodatków….

    przepraszam jeszcze raz za prywmitywizm,ale palce lizac jest, no i szybko…

  4. Zdrowe czekoladki z Oliwkowej Wigilii :
    1 szkl. cukru, 2,5-3 kopiaste łyżki kakao, 63 g masła (taka dziwna ilość, bo to 1/4 dawnej masy kostki masła -tj. 1/4 z 250g ;), 4 łyżki zimnego mleka, 1,5 szklanki płatków owsianych ‚górskich’, buteleczka zapachu do ciast : arakowego lub rumowego. Mleko, masło, cukier i kakao wymieszać, zagotować, dodać płatki i olejek, zamieszać. Na tacy ułożyć małe porcje masy, odstawić w chłodne miejsce, aby stężało. Uformować w miarę kształtne kuleczki i serwować – najlepiej chłodne.
    Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s