Lucy, dzieki wielkie 🙂 Wytrzymam do spotkania – jeszcze odrobina mi zostala 🙂
Zielona czubryca swietnie sie komponuje z pieprzem ziolowym. Z dodatkiem tych dwoch przypraw robie sos serowy do makaronu albo miesa po balkansku: obsmazam marchewke i cebulke, wlewam smietane, wrzucam na to pokrojony delikatny pomaranczowy ser mimolette, duzo pieprzu ziolowego i czubrycy.
Pycha 😛
Dzien dobry 🙂
W tym roku przyszalelismy (i przyszalejemy jeszcze..) z przetworami na zime. Miedzy innymi zrobilismy pyszne chrupiące ogoreczki na ostro-slodko:
2,5-3 kg jędrnych ogórków ‚kwaszeniakow’, 2-3 garście soli, 2-3 główki czosnku, 2-3 łyżeczki chili (ja daje sproszkowany pieprz cayenne; przy 3 lyzeczkach chilli ogorki bedą BARDZO ostre 😉 ). Zalewa : ok. 20 łyżek oleju, 3 szkl. octu 10%, 3 szklanki cukru.
Nieobrane ogórki pokroić na plastry grubosci ok. 1,5 cm, zasypać solą, odstawic na kilka-kilkanascie godzin. Odlać wodę, ale ogorkow nie wyciskac! Dodac wycisniety czosnek, chili, wymieszać z ogorkami. Zrobic zalewe – gorącą zalac ogorki, zakrecic sloiki. Nie trzeba pasteryzowac, jesli sloiki sie dobrze zamkną.
Ogorki są przepyszne : ostre, aromatyczne i chrupiace 🙂
Naprawde polecam 😀
A próbowałaś dodać strączki chili zamiast proszku? Powinien być lepszy smak i kolorystycznie ok. Trochę dużo octu ? proporcje są ok ?
Chyba Andyk podawał podobny recept pt. „ogórki chili”
Ja planuję zrobić sałatkę szwedzką z ogórków taką słodkawą, kupowałem w macro ale może uda mi się zmontować samemu. Dziś walczyłem z wiśniami i spirytusem więc wiadomo co wyjdzie ;-)))
Nie probowalam strączkow – robilam 1-szy raz… Masz racje, ze powinno byc lepiej 🙂
Ale trzeba bedzie dorobic kilkanascie sloikow, bo zapasy zimowe juz deczko stopnialy 😉 Wiec nastepne zrobie z normalnym chilli.
A propos octu -generalnie w tej recepcie wszystkiego jest duzo: octu tez. Czy ta duza ilosc octu nie wplywa tez na chrupkosc ogorkow?
Poza mocną slodkoscią ogorki wg mnie malo przypominają salatke szwedzką.
PS. Haniu-kasiu, czy przepisy mamy dodawac TU, czy w ‚Specjalach’? Troche mnie TAM zmylily te nalewki :>
Kupiłam dzis w Carrefour’rze 😉 kostkę warzywną ‚Bujon zeleninovy’ bez glutaminianu sodu 🙂 made in Czech Republic 🙂 🙂 🙂 Właśnie przed chwilą zrobiłam na niej sos z mango. Wyszedł całkiem niezły ; bez tego ‚ czegoś ‚ 😉 Bulion – 6 szt. – kosztuje 4 złote z hakiem.
Wpadłem ostatnio na pomysł wykorzystania oliwy pozostałej po zjedzeniu pomidorków suszonych, wykonanych własnoręcznie w lecie 🙂
Ponieważ jest to oliwa pełnowartościowa, smakowa (zawiera dużo ziółek i przypraw), postanowiłem ja wykorzystać do sosu vinegret i zalewać surówki. Naprawdę świetna sprawa. Suróweczka ma bardzo fajny smak 🙂
Na Kabatach na Wąwozowej 33 jest nowy fajny sklep pt.: Japanese Korean Superstore ‚Shilla’. Prowadzą go 2 Koreanki chyba.. Bardzo duży wybór różności: surowce, półfabrykaty & wyroby gotowe – od rozmaitych mrożonek-poprzez gotowe słoiczki z sosami — przekąski typu czipsy- po świeże owoco-warzywa. Na razie zakupiliśmy tam paluszki krabowe – pół kilograma za 25 zł. Smakują duuużo bardziej krabowo niż te dostępne gdzie indziej. Najbardziej zaciekawiło mnie mrożone ciasto rybne (ciastka rybne)… Nie mam zielonego pojęcia co się z nim robi? Szyman – help ! Gdybyście byli zainteresowani jakimś produktem – poszukam, dopytam (only english spoken:)) i mogę dowieźć na następne spotkanie wedle życzenia.
28 – 31 maja kolejna edycja targów Tajlandia Expo w PKiN. Byłam w zeszłym roku, polecam – można kupić tajskie wyroby po przystępnych cenach, są też degustacje.
Właśnie wykryłam, że na forum Kuchnia tv organizuje się nowa grupa trampingu restauracyjnego. Zaproponowałam im, abyśmy połączyli siły – przydałaby się świeża krew w naszej grupie 🙂
Już po raz trzeci zapraszamy do ALMAMER Wyższej Szkoły Ekonomicznej na spotkanie z cyklu Kultury Świata. Tym razem naszym bohaterem będzie Meksyk, obiekt marzeń wielu podróżników. W bogatym programie tego wydarzenia ujęto: wykłady dotyczące historii, tradycji, kultury; informacje o możliwościach wyjazdów do tego kraju, wystawę fotografii, konkurs wiedzy o Meksyku, degustację potraw firmy Delecta i inne atrakcje.
Zapraszamy w dniu 7 czerwca 2009 r. godz. 12.00–16.00 do ALMAMER ul. Wolska 43, 01-201 Warszawa.
Wstęp wolny!
Organizatorem imprezy jest: Centrum Promocji Karier i Katedra Turystyki Międzynarodowej
PROGRAM IMPREZY
12.00–12.05 – Powitanie gości – Ambasador dr Witold Rybczyński Kierownik Katedry Turystyki Międzynarodowej ALMAMER
12.05–12.15 – Otwarcie Spotkania z kulturą Meksyku – prof. dr Janusz Merski Rektor ALMAMER
12.15–12.30 – Wystąpienie JE Raphaela Stergera Ambasadora Meksykańskich Stanów Zjednoczonych w Polsce
12.30–13.30 – Wykład „Wierzenia i obrzędy we współczesnym Meksyku” Teresa Walendziak Wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim
13.30–14.00 – Koncert zespołu „Los Amigos Mariachi”
14.00–14.30 – Atrakcje turystyczne Meksyku Jarosław Mrożek Biuro Podróży Destino Mexico
14.30–14.45 – Film o nurkowaniu w Meksyku
14.45–15.10 – Jak wybrać dobre biuro podróży Wiesław Piegat Dyrektor Warszawskiej Izby Turystyki
15.10–15.40 – Tradycje kulinarne Meksyku Dariusz Richter dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata
15.40–16.00 – Konkurs wiedzy o Meksyku – nagrody
16.00–16.30 – Degustacja potraw kuchni meksykańskiej
Spotkaniu będą towarzyszyć:
– Wystawa fotografii „Meksyk w obiektywie” – Ryszard Sobolewski o autorze >
– Rekwizyty meksykańskie
– Filmy i zdjęcia z nurkowania w Meksyku Jolanta Jacha-Bluma Instruktor Nurkowania MSDT PADI – Centrum Nurkowe JALLA DIVE
– Meksykańska oferta turystyczna członków Warszawskiej Izby Turystyki
– Stoiska pamiątek meksykańskich
– Stoiska wydawnicze
– Produkty firmy Delecta linia TEX-MEX
Patron honorowy – Ambasada Meksykańskich Stanów Zjednoczonych w Polsce
Przesyłam przepis na sledzie po dunsku znaleziony na portalu Kuchnia.TV, które mogą zainteresować Jacinta. Ma on możliwość weryfikacji, czy duńczycy znają takie sledzie 😉
Pozdrawiam
ŚLEDŹ PO DUŃSKU
ilość osób: 8
trudność: łatwe
Składniki
600 g solonego śledzia w oleju
1 szklanka brązowego cukru
125 ml oleju roślinnego
125 g octu słodowego
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek Granny Smith
1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
1 szklanka rodzynek namoczonych w wodzie do miękkości
1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
Przygotowanie
Namocz śledzie przez godzinę w wodzie, żeby były mniej słone, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Delikatnie wymieszaj pozostałe składniki i zalej marynatą. Przełóż mieszaninę do słoja i wstaw do lodówki. Śledzia po duńsku można przechowywać w ten sposób do 5 dni. Podawaj z pieczywem.
A ja Wam chciałam polecić, jeśli jeszcze nie znacie, dział spożywczy w Marks&Spencer. Można tam wyszukać fajne produkty. Kupiłam tam, np. ryż do risotto w cenie 5,5 zł za opakowanie – to chyba dobra cena; bulgur – nigdy tego nie jadłam, kupiłam, aby spróbować; paprykę wędzoną – proszek, jest też wiele innych przypraw; uzależniłam się od orzeszków nerkowca z tego sklepu, które są przyprażone na rumiano i pyszne; mają też wina – posmakowało mi hiszpańskie – nazywa się „Las Falleras”, dostępne w wersji białej, różowej i czerwonej – kosztuje 11 zł, więc też dobra cena – znika błyskawicznie z półek. Dobra jest też oliwa grecka – delikatna w smaku. Warto zajrzeć – na pewno każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Marks&Spencer mi nijak nie po drodze, ale jak będę gdzieś w pobliżu na pewno zajrzę.
Natomiast, Aniu, ten adres w żaden sposób nie chce wejść 😦
Zrób coś ! 😉
Ostatnio odkryłam, że świetnym źródłem przepisów na dania kuchni świata jest YouTube – można tam znaleźć przepisy w formie video na dania różnych kuchni. Ostatnio ugotowałam Picadillo Cubano – danie, które Xfenix przyrządził kiedyś na spotkanie karaibskie. Przepisy na to danie znalazłam na YouTube:
Poprzez YouTube odkryłam też bardzo dobrą stronę z przepisami na dania kuchni tajskiej – każdy przepis jest zamieszczony w formie tradycyjnej, a także jako video. Polecam!
Dzisiaj kupiłem ciekawa książke,którą polecam, bo z tej kategorii nie ma zbyt wiele… Dużo naprawde ciekawych przepisow wędliniarskich, wiele nie wymaga wędzenia.
‚Domowy wyrób kiełbas’ Susan Peery, Charles Reavis. Wydawnictwo RM 2008
W ogole jest cała seria ‚Domowego wyrobu’ -spojrzcie http://www.rm.com.pl
Polecam Waszej uwadze sklepy „Bacówka” – są już 3 w Warszawie: przy ul. KEN, przy Moniuszki (na tyłach Sezamu) oraz w pawilonach przy Wolskiej. Mają dobre produkty: własne wyroby wędliniarskie i garmażeryjne, produkty ekologiczne, pieczywo, a także bardzo ciekawą ofertę przetworów owocowych i warzywnych (część z importu). Kupiłam tam np. rewelacyjne, bułgarskie, grillowane bakłażany w pomidorach oraz kabaczki w pomidorach (w słoikach). Pycha! Mają całą półeczkę bułgarskich przetworów i ogólnie dużo innych, ciekawych produktów.
Gdyby ktos z Was zobaczyl czubryce (czerwona, zielona) – prosze o sygnal.
Zieloną czubrycę dostałam na bazarku koło Hali Mirowskiej. Bywam tam często, więć jeśli Ci się nie spieszy, przyniosę Ci na najbliższe spotkanie:)
więc*
Lucy, dzieki wielkie 🙂 Wytrzymam do spotkania – jeszcze odrobina mi zostala 🙂
Zielona czubryca swietnie sie komponuje z pieprzem ziolowym. Z dodatkiem tych dwoch przypraw robie sos serowy do makaronu albo miesa po balkansku: obsmazam marchewke i cebulke, wlewam smietane, wrzucam na to pokrojony delikatny pomaranczowy ser mimolette, duzo pieprzu ziolowego i czubrycy.
Pycha 😛
Dobrze wiedzieć, wypróbuję:)
Lucy, jeśli możesz to weź trochę i dla mnie 🙂
Bedę wdzięczny.
Jasne:)
Bardzo dziekuję 🙂
Dzien dobry 🙂
W tym roku przyszalelismy (i przyszalejemy jeszcze..) z przetworami na zime. Miedzy innymi zrobilismy pyszne chrupiące ogoreczki na ostro-slodko:
2,5-3 kg jędrnych ogórków ‚kwaszeniakow’, 2-3 garście soli, 2-3 główki czosnku, 2-3 łyżeczki chili (ja daje sproszkowany pieprz cayenne; przy 3 lyzeczkach chilli ogorki bedą BARDZO ostre 😉 ). Zalewa : ok. 20 łyżek oleju, 3 szkl. octu 10%, 3 szklanki cukru.
Nieobrane ogórki pokroić na plastry grubosci ok. 1,5 cm, zasypać solą, odstawic na kilka-kilkanascie godzin. Odlać wodę, ale ogorkow nie wyciskac! Dodac wycisniety czosnek, chili, wymieszać z ogorkami. Zrobic zalewe – gorącą zalac ogorki, zakrecic sloiki. Nie trzeba pasteryzowac, jesli sloiki sie dobrze zamkną.
Ogorki są przepyszne : ostre, aromatyczne i chrupiace 🙂
Naprawde polecam 😀
A próbowałaś dodać strączki chili zamiast proszku? Powinien być lepszy smak i kolorystycznie ok. Trochę dużo octu ? proporcje są ok ?
Chyba Andyk podawał podobny recept pt. „ogórki chili”
Ja planuję zrobić sałatkę szwedzką z ogórków taką słodkawą, kupowałem w macro ale może uda mi się zmontować samemu. Dziś walczyłem z wiśniami i spirytusem więc wiadomo co wyjdzie ;-)))
Nie probowalam strączkow – robilam 1-szy raz… Masz racje, ze powinno byc lepiej 🙂
Ale trzeba bedzie dorobic kilkanascie sloikow, bo zapasy zimowe juz deczko stopnialy 😉 Wiec nastepne zrobie z normalnym chilli.
A propos octu -generalnie w tej recepcie wszystkiego jest duzo: octu tez. Czy ta duza ilosc octu nie wplywa tez na chrupkosc ogorkow?
Poza mocną slodkoscią ogorki wg mnie malo przypominają salatke szwedzką.
PS. Haniu-kasiu, czy przepisy mamy dodawac TU, czy w ‚Specjalach’? Troche mnie TAM zmylily te nalewki :>
Kasiu, faktycznie brakuje tematu „Przepisy”. Uzupełnię.
Kupiłam dzis w Carrefour’rze 😉 kostkę warzywną ‚Bujon zeleninovy’ bez glutaminianu sodu 🙂 made in Czech Republic 🙂 🙂 🙂 Właśnie przed chwilą zrobiłam na niej sos z mango. Wyszedł całkiem niezły ; bez tego ‚ czegoś ‚ 😉 Bulion – 6 szt. – kosztuje 4 złote z hakiem.
Ciekawy link 🙂
http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,5755773,Zachowac_bazylie.html
Wpadłem ostatnio na pomysł wykorzystania oliwy pozostałej po zjedzeniu pomidorków suszonych, wykonanych własnoręcznie w lecie 🙂
Ponieważ jest to oliwa pełnowartościowa, smakowa (zawiera dużo ziółek i przypraw), postanowiłem ja wykorzystać do sosu vinegret i zalewać surówki. Naprawdę świetna sprawa. Suróweczka ma bardzo fajny smak 🙂
I kolejny, ciekawy link 🙂
http://portalwiedzy.onet.pl/4868,11123,1525781,1,czasopisma.html
Ciekawostka – WUZETKA do lamusa:
http://ttg.com.pl/index.php?mode=2&art=7478
Na Kabatach na Wąwozowej 33 jest nowy fajny sklep pt.: Japanese Korean Superstore ‚Shilla’. Prowadzą go 2 Koreanki chyba.. Bardzo duży wybór różności: surowce, półfabrykaty & wyroby gotowe – od rozmaitych mrożonek-poprzez gotowe słoiczki z sosami — przekąski typu czipsy- po świeże owoco-warzywa. Na razie zakupiliśmy tam paluszki krabowe – pół kilograma za 25 zł. Smakują duuużo bardziej krabowo niż te dostępne gdzie indziej. Najbardziej zaciekawiło mnie mrożone ciasto rybne (ciastka rybne)… Nie mam zielonego pojęcia co się z nim robi? Szyman – help ! Gdybyście byli zainteresowani jakimś produktem – poszukam, dopytam (only english spoken:)) i mogę dowieźć na następne spotkanie wedle życzenia.
Ciekawe danka z makaronem 🙂
http://gotowanie.onet.pl/1531404,1,artykul.html
28 – 31 maja kolejna edycja targów Tajlandia Expo w PKiN. Byłam w zeszłym roku, polecam – można kupić tajskie wyroby po przystępnych cenach, są też degustacje.
http://www.tajlandiaexpo.pl/
Właśnie wykryłam, że na forum Kuchnia tv organizuje się nowa grupa trampingu restauracyjnego. Zaproponowałam im, abyśmy połączyli siły – przydałaby się świeża krew w naszej grupie 🙂
http://www.kuchnia.tv/forum/?topic/8-1313
Może kogoś zainteresuje:
Spotkanie z kulturą Meksyku
Już po raz trzeci zapraszamy do ALMAMER Wyższej Szkoły Ekonomicznej na spotkanie z cyklu Kultury Świata. Tym razem naszym bohaterem będzie Meksyk, obiekt marzeń wielu podróżników. W bogatym programie tego wydarzenia ujęto: wykłady dotyczące historii, tradycji, kultury; informacje o możliwościach wyjazdów do tego kraju, wystawę fotografii, konkurs wiedzy o Meksyku, degustację potraw firmy Delecta i inne atrakcje.
Zapraszamy w dniu 7 czerwca 2009 r. godz. 12.00–16.00 do ALMAMER ul. Wolska 43, 01-201 Warszawa.
Wstęp wolny!
Organizatorem imprezy jest: Centrum Promocji Karier i Katedra Turystyki Międzynarodowej
PROGRAM IMPREZY
12.00–12.05 – Powitanie gości – Ambasador dr Witold Rybczyński Kierownik Katedry Turystyki Międzynarodowej ALMAMER
12.05–12.15 – Otwarcie Spotkania z kulturą Meksyku – prof. dr Janusz Merski Rektor ALMAMER
12.15–12.30 – Wystąpienie JE Raphaela Stergera Ambasadora Meksykańskich Stanów Zjednoczonych w Polsce
12.30–13.30 – Wykład „Wierzenia i obrzędy we współczesnym Meksyku” Teresa Walendziak Wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim
13.30–14.00 – Koncert zespołu „Los Amigos Mariachi”
14.00–14.30 – Atrakcje turystyczne Meksyku Jarosław Mrożek Biuro Podróży Destino Mexico
14.30–14.45 – Film o nurkowaniu w Meksyku
14.45–15.10 – Jak wybrać dobre biuro podróży Wiesław Piegat Dyrektor Warszawskiej Izby Turystyki
15.10–15.40 – Tradycje kulinarne Meksyku Dariusz Richter dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata
15.40–16.00 – Konkurs wiedzy o Meksyku – nagrody
16.00–16.30 – Degustacja potraw kuchni meksykańskiej
Spotkaniu będą towarzyszyć:
– Wystawa fotografii „Meksyk w obiektywie” – Ryszard Sobolewski o autorze >
– Rekwizyty meksykańskie
– Filmy i zdjęcia z nurkowania w Meksyku Jolanta Jacha-Bluma Instruktor Nurkowania MSDT PADI – Centrum Nurkowe JALLA DIVE
– Meksykańska oferta turystyczna członków Warszawskiej Izby Turystyki
– Stoiska pamiątek meksykańskich
– Stoiska wydawnicze
– Produkty firmy Delecta linia TEX-MEX
Patron honorowy – Ambasada Meksykańskich Stanów Zjednoczonych w Polsce
Przesyłam przepis na sledzie po dunsku znaleziony na portalu Kuchnia.TV, które mogą zainteresować Jacinta. Ma on możliwość weryfikacji, czy duńczycy znają takie sledzie 😉
Pozdrawiam
ŚLEDŹ PO DUŃSKU
ilość osób: 8
trudność: łatwe
Składniki
600 g solonego śledzia w oleju
1 szklanka brązowego cukru
125 ml oleju roślinnego
125 g octu słodowego
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek Granny Smith
1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
1 szklanka rodzynek namoczonych w wodzie do miękkości
1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
Przygotowanie
Namocz śledzie przez godzinę w wodzie, żeby były mniej słone, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Delikatnie wymieszaj pozostałe składniki i zalej marynatą. Przełóż mieszaninę do słoja i wstaw do lodówki. Śledzia po duńsku można przechowywać w ten sposób do 5 dni. Podawaj z pieczywem.
Biorąc pod uwagę składniki, wydaje się, że mogą być smaczne – trzeba by wypróbować.
Nadchodzi sezon na grilla, w związku z tym kilka sekretów udanego grilla 🙂
http://www.kraftfoods.com/kf/Entertaining/HolidaysEvents/SummerCenter/BBQHelper/GrillingSecrets.htm?NRMODE=Unpublished&wbc_purpose=Basic&WBCMODE=PresentationUnpublished&cm_mmc=eml-_-rbe-_-grt_grlld_sndwchs-_-NA
Tutaj też fajny sklep:
http://www.lamaree.pl/
A ja Wam chciałam polecić, jeśli jeszcze nie znacie, dział spożywczy w Marks&Spencer. Można tam wyszukać fajne produkty. Kupiłam tam, np. ryż do risotto w cenie 5,5 zł za opakowanie – to chyba dobra cena; bulgur – nigdy tego nie jadłam, kupiłam, aby spróbować; paprykę wędzoną – proszek, jest też wiele innych przypraw; uzależniłam się od orzeszków nerkowca z tego sklepu, które są przyprażone na rumiano i pyszne; mają też wina – posmakowało mi hiszpańskie – nazywa się „Las Falleras”, dostępne w wersji białej, różowej i czerwonej – kosztuje 11 zł, więc też dobra cena – znika błyskawicznie z półek. Dobra jest też oliwa grecka – delikatna w smaku. Warto zajrzeć – na pewno każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Marks&Spencer mi nijak nie po drodze, ale jak będę gdzieś w pobliżu na pewno zajrzę.
Natomiast, Aniu, ten adres w żaden sposób nie chce wejść 😦
Zrób coś ! 😉
A mnie wszedł – adres od Ani 🙂
W pracy mi się otworzyło. Ciiicho ! 🙂
Andyk
Dziś na stronie Gazety ciekawy artykuł o blogach kulinarnych z adresami stron.
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,89336,6946738.html?as=1&ias=2&startsz=x
Ciekawostka kulinarna 😉
http://przewodnik.onet.pl/1111,1660,1593247,artykul.html
Koszmar. Akurat otworzyłam przy śniadaniu 😦
Haniu, przykro mi, chciałem dobrze 😦
Myślę, że ten temat bedzie milszy 🙂
Andyk
http://gotowanie.onet.pl/1592976,1,artykul.html
Ostatnio odkryłam, że świetnym źródłem przepisów na dania kuchni świata jest YouTube – można tam znaleźć przepisy w formie video na dania różnych kuchni. Ostatnio ugotowałam Picadillo Cubano – danie, które Xfenix przyrządził kiedyś na spotkanie karaibskie. Przepisy na to danie znalazłam na YouTube:
Poprzez YouTube odkryłam też bardzo dobrą stronę z przepisami na dania kuchni tajskiej – każdy przepis jest zamieszczony w formie tradycyjnej, a także jako video. Polecam!
http://www.thaifoodtonight.com/thaifoodtonight/home.htm
A ja znalazłem adres kuchni włoskiej 😉
Masa ciekawych dań
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/focaccia_z_oliwkami/przepis.html
Dzisiaj kupiłem ciekawa książke,którą polecam, bo z tej kategorii nie ma zbyt wiele… Dużo naprawde ciekawych przepisow wędliniarskich, wiele nie wymaga wędzenia.
‚Domowy wyrób kiełbas’ Susan Peery, Charles Reavis. Wydawnictwo RM 2008
W ogole jest cała seria ‚Domowego wyrobu’ -spojrzcie http://www.rm.com.pl
Kolejny, ciekawy adres. Trzeba to sprawdzić w realu 🙂
http://noodlewpudle.com/
A może byśmy się i na to wybrali?
http://festiwalsmaku.pl/
Wygląda zachęcająco.
Mambo, ja niestety w tym terminie nie mogę – mam już coś zaplanowane 🙂
I znowu ciekawy link, tym razem do strony BBC 2
http://www.bbc.co.uk/food/chefs/
Polecam Waszej uwadze sklepy „Bacówka” – są już 3 w Warszawie: przy ul. KEN, przy Moniuszki (na tyłach Sezamu) oraz w pawilonach przy Wolskiej. Mają dobre produkty: własne wyroby wędliniarskie i garmażeryjne, produkty ekologiczne, pieczywo, a także bardzo ciekawą ofertę przetworów owocowych i warzywnych (część z importu). Kupiłam tam np. rewelacyjne, bułgarskie, grillowane bakłażany w pomidorach oraz kabaczki w pomidorach (w słoikach). Pycha! Mają całą półeczkę bułgarskich przetworów i ogólnie dużo innych, ciekawych produktów.
http://www.bacowkatowary.pl/lokalizacje/index.html
Ciekawa strona o tematyce kulinarnej – dodałam u nas do linków:
http://www.niam.pl/
Ciekawy sklep:
http://sudawia.pl/sklep-sudawia/
http://www.dlahandlu.pl/poradnik-handlowca/sudawia-franczyza-pozwolila-wystartowac-z-wlasnym-biznesem,4970.html
Ciekawostka – zestawienie najważniejszych nazwisk polskiej gastronomii:
http://www.facebook.com/album.php?aid=30055&id=153927347960992
Czy słyszeliście już o winach bezalkoholowych?
http://www.lunchservice.com.pl/aktualnosci/dla-ciekawych/wino-w-pracy/
Może ktoś z Nas będzie chciał dołaczyć do Warszawskiej Kooperatywy Spożywców :
http://kooperatywy.pl/
Coś dla Xfenixów – przepis na tort dacquoise:
http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Tort-dacquoise-z-orzechami-i-daktylami.html
http://margarytka.blogspot.com/2011/02/tort-decquoise-z-orzechami-i-daktylami.html
Janusz, może pokusisz się o zrobienie…
Właśnie ukazał się nowy magazyn kulinarny. Oto link do strony
http://kuchnia.bobyy.pl/reklamy/polska-gotuje
pozdrawiam – Andyk