Rozmowy o kulinariach i nie tylko

Ten temat przeznaczony jest do rozmów na tematy związane z kulinariami i na tematy ogólne.

49 thoughts on “Rozmowy o kulinariach i nie tylko

  1. Zieloną czubrycę dostałam na bazarku koło Hali Mirowskiej. Bywam tam często, więć jeśli Ci się nie spieszy, przyniosę Ci na najbliższe spotkanie:)

  2. Lucy, dzieki wielkie 🙂 Wytrzymam do spotkania – jeszcze odrobina mi zostala 🙂
    Zielona czubryca swietnie sie komponuje z pieprzem ziolowym. Z dodatkiem tych dwoch przypraw robie sos serowy do makaronu albo miesa po balkansku: obsmazam marchewke i cebulke, wlewam smietane, wrzucam na to pokrojony delikatny pomaranczowy ser mimolette, duzo pieprzu ziolowego i czubrycy.
    Pycha 😛

  3. Dzien dobry 🙂
    W tym roku przyszalelismy (i przyszalejemy jeszcze..) z przetworami na zime. Miedzy innymi zrobilismy pyszne chrupiące ogoreczki na ostro-slodko:
    2,5-3 kg jędrnych ogórków ‚kwaszeniakow’, 2-3 garście soli, 2-3 główki czosnku, 2-3 łyżeczki chili (ja daje sproszkowany pieprz cayenne; przy 3 lyzeczkach chilli ogorki bedą BARDZO ostre 😉 ). Zalewa : ok. 20 łyżek oleju, 3 szkl. octu 10%, 3 szklanki cukru.

    Nieobrane ogórki pokroić na plastry grubosci ok. 1,5 cm, zasypać solą, odstawic na kilka-kilkanascie godzin. Odlać wodę, ale ogorkow nie wyciskac! Dodac wycisniety czosnek, chili, wymieszać z ogorkami. Zrobic zalewe – gorącą zalac ogorki, zakrecic sloiki. Nie trzeba pasteryzowac, jesli sloiki sie dobrze zamkną.

    Ogorki są przepyszne : ostre, aromatyczne i chrupiace 🙂
    Naprawde polecam 😀

  4. A próbowałaś dodać strączki chili zamiast proszku? Powinien być lepszy smak i kolorystycznie ok. Trochę dużo octu ? proporcje są ok ?
    Chyba Andyk podawał podobny recept pt. „ogórki chili”
    Ja planuję zrobić sałatkę szwedzką z ogórków taką słodkawą, kupowałem w macro ale może uda mi się zmontować samemu. Dziś walczyłem z wiśniami i spirytusem więc wiadomo co wyjdzie ;-)))

  5. Nie probowalam strączkow – robilam 1-szy raz… Masz racje, ze powinno byc lepiej 🙂
    Ale trzeba bedzie dorobic kilkanascie sloikow, bo zapasy zimowe juz deczko stopnialy 😉 Wiec nastepne zrobie z normalnym chilli.
    A propos octu -generalnie w tej recepcie wszystkiego jest duzo: octu tez. Czy ta duza ilosc octu nie wplywa tez na chrupkosc ogorkow?
    Poza mocną slodkoscią ogorki wg mnie malo przypominają salatke szwedzką.

    PS. Haniu-kasiu, czy przepisy mamy dodawac TU, czy w ‚Specjalach’? Troche mnie TAM zmylily te nalewki :>

  6. Kupiłam dzis w Carrefour’rze 😉 kostkę warzywną ‚Bujon zeleninovy’ bez glutaminianu sodu 🙂 made in Czech Republic 🙂 🙂 🙂 Właśnie przed chwilą zrobiłam na niej sos z mango. Wyszedł całkiem niezły ; bez tego ‚ czegoś ‚ 😉 Bulion – 6 szt. – kosztuje 4 złote z hakiem.

  7. Wpadłem ostatnio na pomysł wykorzystania oliwy pozostałej po zjedzeniu pomidorków suszonych, wykonanych własnoręcznie w lecie 🙂
    Ponieważ jest to oliwa pełnowartościowa, smakowa (zawiera dużo ziółek i przypraw), postanowiłem ja wykorzystać do sosu vinegret i zalewać surówki. Naprawdę świetna sprawa. Suróweczka ma bardzo fajny smak 🙂

  8. Na Kabatach na Wąwozowej 33 jest nowy fajny sklep pt.: Japanese Korean Superstore ‚Shilla’. Prowadzą go 2 Koreanki chyba.. Bardzo duży wybór różności: surowce, półfabrykaty & wyroby gotowe – od rozmaitych mrożonek-poprzez gotowe słoiczki z sosami — przekąski typu czipsy- po świeże owoco-warzywa. Na razie zakupiliśmy tam paluszki krabowe – pół kilograma za 25 zł. Smakują duuużo bardziej krabowo niż te dostępne gdzie indziej. Najbardziej zaciekawiło mnie mrożone ciasto rybne (ciastka rybne)… Nie mam zielonego pojęcia co się z nim robi? Szyman – help ! Gdybyście byli zainteresowani jakimś produktem – poszukam, dopytam (only english spoken:)) i mogę dowieźć na następne spotkanie wedle życzenia.

  9. Może kogoś zainteresuje:

    Spotkanie z kulturą Meksyku

    Już po raz trzeci zapraszamy do ALMAMER Wyższej Szkoły Ekonomicznej na spotkanie z cyklu Kultury Świata. Tym razem naszym bohaterem będzie Meksyk, obiekt marzeń wielu podróżników. W bogatym programie tego wydarzenia ujęto: wykłady dotyczące historii, tradycji, kultury; informacje o możliwościach wyjazdów do tego kraju, wystawę fotografii, konkurs wiedzy o Meksyku, degustację potraw firmy Delecta i inne atrakcje.

    Zapraszamy w dniu 7 czerwca 2009 r. godz. 12.00–16.00 do ALMAMER ul. Wolska 43, 01-201 Warszawa.

    Wstęp wolny!

    Organizatorem imprezy jest: Centrum Promocji Karier i Katedra Turystyki Międzynarodowej

    PROGRAM IMPREZY
    12.00–12.05 – Powitanie gości – Ambasador dr Witold Rybczyński Kierownik Katedry Turystyki Międzynarodowej ALMAMER
    12.05–12.15 – Otwarcie Spotkania z kulturą Meksyku – prof. dr Janusz Merski Rektor ALMAMER
    12.15–12.30 – Wystąpienie JE Raphaela Stergera Ambasadora Meksykańskich Stanów Zjednoczonych w Polsce
    12.30–13.30 – Wykład „Wierzenia i obrzędy we współczesnym Meksyku” Teresa Walendziak Wykładowca na Uniwersytecie Warszawskim
    13.30–14.00 – Koncert zespołu „Los Amigos Mariachi”
    14.00–14.30 – Atrakcje turystyczne Meksyku Jarosław Mrożek Biuro Podróży Destino Mexico
    14.30–14.45 – Film o nurkowaniu w Meksyku
    14.45–15.10 – Jak wybrać dobre biuro podróży Wiesław Piegat Dyrektor Warszawskiej Izby Turystyki
    15.10–15.40 – Tradycje kulinarne Meksyku Dariusz Richter dyrektor ds. rozwoju Kuchnie Świata
    15.40–16.00 – Konkurs wiedzy o Meksyku – nagrody
    16.00–16.30 – Degustacja potraw kuchni meksykańskiej

    Spotkaniu będą towarzyszyć:
    – Wystawa fotografii „Meksyk w obiektywie” – Ryszard Sobolewski o autorze >
    – Rekwizyty meksykańskie
    – Filmy i zdjęcia z nurkowania w Meksyku Jolanta Jacha-Bluma Instruktor Nurkowania MSDT PADI – Centrum Nurkowe JALLA DIVE
    – Meksykańska oferta turystyczna członków Warszawskiej Izby Turystyki
    – Stoiska pamiątek meksykańskich
    – Stoiska wydawnicze
    – Produkty firmy Delecta linia TEX-MEX

    Patron honorowy – Ambasada Meksykańskich Stanów Zjednoczonych w Polsce

  10. Przesyłam przepis na sledzie po dunsku znaleziony na portalu Kuchnia.TV, które mogą zainteresować Jacinta. Ma on możliwość weryfikacji, czy duńczycy znają takie sledzie 😉
    Pozdrawiam

    ŚLEDŹ PO DUŃSKU
    ilość osób: 8
    trudność: łatwe

    Składniki
    600 g solonego śledzia w oleju
    1 szklanka brązowego cukru
    125 ml oleju roślinnego
    125 g octu słodowego
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek Granny Smith
    1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
    1 szklanka rodzynek namoczonych w wodzie do miękkości
    1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
    ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu

    Przygotowanie
    Namocz śledzie przez godzinę w wodzie, żeby były mniej słone, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Delikatnie wymieszaj pozostałe składniki i zalej marynatą. Przełóż mieszaninę do słoja i wstaw do lodówki. Śledzia po duńsku można przechowywać w ten sposób do 5 dni. Podawaj z pieczywem.

  11. A ja Wam chciałam polecić, jeśli jeszcze nie znacie, dział spożywczy w Marks&Spencer. Można tam wyszukać fajne produkty. Kupiłam tam, np. ryż do risotto w cenie 5,5 zł za opakowanie – to chyba dobra cena; bulgur – nigdy tego nie jadłam, kupiłam, aby spróbować; paprykę wędzoną – proszek, jest też wiele innych przypraw; uzależniłam się od orzeszków nerkowca z tego sklepu, które są przyprażone na rumiano i pyszne; mają też wina – posmakowało mi hiszpańskie – nazywa się „Las Falleras”, dostępne w wersji białej, różowej i czerwonej – kosztuje 11 zł, więc też dobra cena – znika błyskawicznie z półek. Dobra jest też oliwa grecka – delikatna w smaku. Warto zajrzeć – na pewno każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

  12. Marks&Spencer mi nijak nie po drodze, ale jak będę gdzieś w pobliżu na pewno zajrzę.
    Natomiast, Aniu, ten adres w żaden sposób nie chce wejść 😦
    Zrób coś ! 😉

  13. Ostatnio odkryłam, że świetnym źródłem przepisów na dania kuchni świata jest YouTube – można tam znaleźć przepisy w formie video na dania różnych kuchni. Ostatnio ugotowałam Picadillo Cubano – danie, które Xfenix przyrządził kiedyś na spotkanie karaibskie. Przepisy na to danie znalazłam na YouTube:

    Poprzez YouTube odkryłam też bardzo dobrą stronę z przepisami na dania kuchni tajskiej – każdy przepis jest zamieszczony w formie tradycyjnej, a także jako video. Polecam!

    http://www.thaifoodtonight.com/thaifoodtonight/home.htm

  14. Dzisiaj kupiłem ciekawa książke,którą polecam, bo z tej kategorii nie ma zbyt wiele… Dużo naprawde ciekawych przepisow wędliniarskich, wiele nie wymaga wędzenia.
    ‚Domowy wyrób kiełbas’ Susan Peery, Charles Reavis. Wydawnictwo RM 2008
    W ogole jest cała seria ‚Domowego wyrobu’ -spojrzcie http://www.rm.com.pl

  15. Polecam Waszej uwadze sklepy „Bacówka” – są już 3 w Warszawie: przy ul. KEN, przy Moniuszki (na tyłach Sezamu) oraz w pawilonach przy Wolskiej. Mają dobre produkty: własne wyroby wędliniarskie i garmażeryjne, produkty ekologiczne, pieczywo, a także bardzo ciekawą ofertę przetworów owocowych i warzywnych (część z importu). Kupiłam tam np. rewelacyjne, bułgarskie, grillowane bakłażany w pomidorach oraz kabaczki w pomidorach (w słoikach). Pycha! Mają całą półeczkę bułgarskich przetworów i ogólnie dużo innych, ciekawych produktów.

    http://www.bacowkatowary.pl/lokalizacje/index.html

Dodaj odpowiedź do Tangerinka Anuluj pisanie odpowiedzi