Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:
1. Rulonik mrożonego ciasta francuskiego (może być więcej, w zależności ile kto chce);
2. Torebka świeżego szpinaku (ok. 0,5 kg.) (tutaj znowu odpowiednio więcej, jeśli ma być wiecej);
3. Kostka serka feta;
4. Cebula;
5. Torebka orzeszków pinii (sic!);
6. Czosnek

Cebulkę pokroić w piórka lub w kostkę, jak komu wygodnie. Podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Dodać oczyszczony i umyty szpinak, bez grubych łodyżek. Wszystko ładnie poddusić, aż szpinak będzie miękki. Dodać serek feta pokrojony w kostkę, podprażone piniole, dobrze wymieszać i jeszcze troszeczkę podusić.
Rozwinąć płat ciasta francuskiego i wyłożyć na niego ostudzony farsz szpinakowy, rozsmarowując po całej powierzchni. Zwinąć ponownie w roladę i pokroić pod skosem w ładne “kanapeczki”. Całość posmarować białkiem, wyłożyć “kanapeczki” na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Andyk

About these ads

2 thoughts on “Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s